Белият дом заяви, че не може да каже категорично какво

...
Белият дом заяви, че не може да каже категорично какво
Коментари Харесай

САЩ не са сигурни защо рухна стената на "Каховка", според журналисти се е срутила сама

Белият дом съобщи, че не може да каже изрично какво е предизвикало разрушаването в Украйна, часове откакто разследващ източник на телевизия Ен Би Си Русия като страната, виновна за станалото.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби изясни, че сега се прави оценка на сведенията, че гърмежът е породен от Русия, която окупира язовира от предходната година. Ясно е, по думите на Кърби, че евентуално се е стигнало до " доста смъртни случаи " и евакуацията на хиляди украинци и че вредите могат да са пагубни за енергийната сигурност на Украйна.

" Правим всичко допустимо, с цел да оценим тези отчети и работим с украинците, с цел да съберем повече информация, само че не можем да кажем дефинитивно какво се е случило ", сподели Кърби, съобщи " Ройтерс ". Той подсети, че интернационалното право не разрешава унищожаването на гражданска инфраструктура, в отговор на въпрос дали умишлената офанзива би била военно закононарушение.

Украйна ще се обърне към съда в Хага

Украинският президент Володимир Зеленски в това време, че ще се обърне към Международния углавен съд поради разрушаването на Водноелектрическа централа " Каховка ".

Украйна към този момент е инициирала съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, прокуратурата на Украйна към този момент води дело за " екоцид " (както Киев назова случилото се ".

 Съединени американски щати не са сигурни за какво рухна стената на

" Последствията от нещастието ще са ясни след към седмица, когато водата се отдръпна ", сподели Зеленски. " Разбираме, че ще се наводнят от 35 до 80 обитаеми места, че ще има съществени проблеми с доставката на питейна вода... даже там, където няма наводнения. Във всички райони: Днепропетровска, Запорожка и Херсонска (област), несъмнено. "

 Рухването на Рухването на " Каховка " оставя Запорожката АЕЦ отвън строя за неопределен срок

Журналисти: Може и да не е съзнателно

По-рано през днешния ден публицисти, които работят с данни с открит достъп (т.нар. OSINT или open-source intelligence), позволиха версията, изразена от окупационните управляващи в Херсонска област в самото начало: че рухването на язовирната стена може да е резултат от съзнателно действие.

Satellite images made by on June 5 showed recent damage to the Nova Khakova dam’s sluice gates and a section of roadway running across it. Before images (1 and 3) made on May 28. After images (2 and 4) made June 5, around 12:15pm.
— Christopher Miller (@ChristopherJM)

На базата на сателитни фотоси от компанията " Максар " преди скъсването на стената (кадри от 28 май и 5 юни) журналистът от " Файненшъл таймс " Кристофър Милър повреди по стената преди случая.

го и Руслан Левиев, създател на Conflict Intelligence Team, съгласно който (както се вижда и на фотосите, налични и в " Ройтерс " ) " стената сама се е разрушавала постепенно).

" Нито за едната, нито за другата страна няма смисъл да срутват стената ", счита той. " Никой не очакваше ново нахлуване на Русия през Днепър към Херсон. " Според него е допустимо окупационната администрация (за нея той употребява обидна дума) да не е съумяла да контролира Водноелектрическа централа " Каховка ", до момента в който нивото се повишава, и развалената стена просто да не е издържала.

И преди случая равнището на водата е било " невиждано високо ", Евън Хил от " Вашингтон пост ". Той обърна внимание и на на " Ню Йорк таймс ", съгласно която проруските управляващи са лимитирали изпускането на водата месеци откакто равнището достигнало исторически най-малко.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР