Белият дом ще бъде принуден да обясни на електората провала

...
Белият дом ще бъде принуден да обясни на електората провала
Коментари Харесай

Разбиват комика: Вашингтон променя стратегията си спрямо Зеленски

Белият дом ще бъде заставен да изясни на електората неуспеха на контранастъплението на ВСУ

Тази седмица няколко американски медии излязоха с материали, съдържащи остри рецензии към украинското управление и неговата военна тактика. Никога през последната година и половина водещите американски медии не са се изказвали с подобен звук. Освен това, в случай че по-рано думите за неефективността на „ украинския план “ се чуваха най-вече от консерваторите, в този момент към тях се причислиха и продемократичните медии. „ Известия “ споделя по какъв начин отношението към украинските управляващи продължава да се трансформира в Съединените щати и какво ще направи Белият дом по въпроса.

Highly unlikely

Най-голям звук подвигна публикацията на уеб страницата на телевизионния канал CNN, същинският информативен орган на Демократическата партия. В материала се споделя, че американски чиновници получават все по-отрезвяващи оценки за контранастъплението на въоръжените сили на Украйна. Събеседниците на канала намират за „ извънредно малко евентуално “ (Highly unlikely) украинската войска да реализира стратегически значим триумф.

В същото време конгресменът Джон Куигли в изявление за телевизионния канал предвижда главния проблем - украинците още веднъж ще обвинят Запада за неуспехите си, апелирайки за недоставените танкове / ракети / самолети. Така беше през март, когато целият свят се приготвяше за „ пролетната контраатака “, както и през май, когато тя по този начин и не се случи.

Си Ен Ен показва, че неуспехът на въоръжените сили на Украйна, първо, ще удари по проектите на Белия дом да прокара даването на нов пакет от помощи в Конгреса, и второ, това може да има отрицателно влияние върху позицията на самия Байдън в президентската конкуренция.

Въпросът е – и това е първият път, когато медиите, подкрепящи демократите, признават – че външнополитическият дневен ред на идните избори, обратно на традицията, е доста по-голям, в сравнение с преди. Следователно неуспехите на Зеленски неизбежно удрят позициите на „ основния офис “ във Вашингтон.

Междувременно неуспехът става все по-очевиден. Огромният залог върху контранастъплението, изработен от Белия дом напролет, не проработи и в този момент, 14 месеца преди изборите, администрацията на Байдън ще би трябвало да изясни на елита на двете партии и на своя електорат, първо, повода за локалното проваляне и второ, нуждата от продължение на поддръжката.

Що се отнася до първото, тук решението е явно. След срещата на върха на НАТО във Вилнюс медийният облик на Владимир Зеленски доста избледня. Водещи американски медии, свързани с двупартийната върхушка, ускориха отразяването си на „ грубата корупция “ (The New York Times) и „ груповото отчаяние “ измежду украинското население (The Washington Post).

Тази наклонност за първи път стартира да се появява през март, само че по-късно имаше четири месеца очакване за сполучлива контраатака. Сега няма доста какво да я спре. Според изследване на CNN 55% от американците считат, че Конгресът на Съединени американски щати не би трябвало да позволява в допълнение финансиране за поддръжка на Украйна.

А още през февруари хората, мислещи по този начин, са били 29%. Авторите заключават, че в лицето на отслабващата социална поддръжка администрацията на Байдън (както и „ ястребовото “ крило на републиканците) година преди президентските избори има всички шансове да се изправи пред сложната задача да „ изяснява продължаващата поддръжка за Украйна за още едно кърваво лято “.

Повишаване на залозите: по какъв начин се скараха Киев и Варшава

Защо официално положителните междусъседски връзки се оказаха обтегнати на процедура

Ти си отровен

Освен това Белият дом не може да не се нервира от тактиката на екипа на Зеленски на интернационалната сцена. „ Коалицията на демокрациите “, която администрацията на Байдън се пробва да събере като „ водач на свободния свят “ от година и половина, не наподобява изключително безапелационна, а опитите за договаряния с неутралните страни към момента не са сполучливи.

Украинската дипломация обаче поредно скапва връзките и с първите, и с вторите, и то предизвикателно, пред целия свят. Най-пресният образец е коментарът на Зеленски за позицията на Бразилия след срещата на върха в Джеда. След като украинският президент прикани бразилския си сътрудник „ да седне и да му каже, в случай че има какво да каже “, светът научи, че срещата (както апропо споделиха в Москва) е минала без резултат.

Това се случи седмица след следващия дипломатически скандал - с Полша. В подтекста на възбраната за импорт на украинско зърно, министърът на кабинета на полския президент Марчин Пржидач сподели, че Украйна „ би трябвало да стартира да прави оценка това, което Полша прави за нея “. В отговор украинското външно министерство, вместо деликатно и непублично да позволи спора, направи противоположното - прикани посланика. Реакцията на Варшава последва незабавно. Забраната е удължена и също така ще разширят листата на продуктите, попадащи в нея. Politico назова решението на кабинета на Моравецки " пестник за президента на Украйна ".

План за релокация

В този подтекст естествено наподобява както активизирането на опозицията в страната, по този начин и проектите на Банковая да измести фокуса на публичното неодобрение към пропрезидентската партия „ Слуга на народа “, която към този момент така и така разпиля рейтинга си.

От друга страна, първите подмятания на формален Киев за опцията за заледяване на спора притеглят вниманието. На 10 август украинският външен министър Дмитро Кулеба сподели, че Киев е разрешил " непреки договаряния ", т.е. посредством посредничеството на трета страна.

Владимир Зеленски подсигурява доста на своите западни съдружници, само че освен не съумя да извърши нищо от обещаното, само че и съумя да стане отровен за доста от тях, отбелязва Денис Денисов, специалист от Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация. Това изяснява смяната в отношението към украинския президент в американските и европейски медии.

- Първият фактор е нулевият резултат от контранастъплението. Преди да стартира, Зеленски направи толкоз доста изцяло неоснователни изказвания, че в този момент условията към него са уместни. Вторият фактор е взаимоотношението със Запада.

Виждаме от ден на ден рецензии от западната преса и това е директно обвързвано с риториката, която употребява Зеленски. Той към този момент се сблъска обществено с американски, английски и даже полски политици. Едно е да гарантираш триумфа на контранастъплението и да искаш помощ, друго е следващият спор, към този момент с поляците. Зеленски последователно се трансформира в отровен политик, който е изгубил възприятието си за действителност и с който не всеки желае да си има работа, акцентира той.

Байдън ще продължи да поддържа Украйна при всички случаи, уверен е Владимир Василиев, основен откривател в Института за Съединени американски щати и Канада, само че това няма да му попречи да „ разклати “ киевския хайлайф, в случай че се наложи.

- Мисля, че администрацията на Байдън при сегашните условия може да тръгне към смяна на режима на Зеленски. Масовата му рецензия в медиите е проекция на раздразнението, което царува във Вашингтон. Фактът, че Си Ен Ен, която де факто е рупорът на Белия дом, популяризира отрицателна информация също приказва доста. По-близо до 2024 година търсенето на мир нараства. В същото време, каквото и да споделя Байдън, напомпването на пари в Украйна ще продължи. Количеството или качеството на тази помощ може да се промени, само че потокът към момента няма да пресъхне. Това ръководство ще върви до дъно и тук аналогията с Виетнам е напълно вярна “, отбелязва специалистът.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР