Белият дом работи по осъществяването на видео конферентен разговор между

...
Белият дом работи по осъществяването на видео конферентен разговор между
Коментари Харесай

Белият дом цели видео разговор между Байдън и Си Цзинпин през ноември

Белият дом работи по реализирането на видео конферентен диалог сред американския президент Джо Байдън и китайския му сътрудник Си Цзинпин през ноември. Това декларират източници на Reuters, като прецизират, че тези проекти към момента се разискват, само че виртуална среща е най-хубавият вид поради рестрикциите в Китай поради ковид и нежеланието на китайския държавен глава да пътува.

Дневният ред на събитието още не е контрактуван и преди този момент Вашингтон ще организира диалози със съдружниците, в това число и на идната климатична конференция на Организация на обединените нации в Глазгоу. Байдън ще посети форума, до момента в който Си, който не е напускал Китай от началните стадии на пандемията, не се чака да пътува.
Предотвратяване на утежняването на връзките
На диалози в Швейцария този месец двете страни се схванаха да проведат виртуалната среща до края на годината, като връзката на равнище държавни ръководители ще цели да насочи връзките в една по-конструктивна посока. Пред Reuters представители на американската администрация показват, че съгласно тях директните диалози с Пекин са най-хубавият метод за попречване на опцията обтегнатите връзки сред двете най-големи стопански системи да се трансфорат в открит спор.

Залозите за двустранната среща може и да са високи на фона на сблъскването на позиции по тематики от търговията до репресиите против уйгурите, само че Белият дом се приготвя за ниски упования по отношение на съответни резултати. Според анализатори самият видео диалог ще бъде задоволително огромно събитие, като очакванията са то да докара до непоклатимост в това дълготрайно стратегическо съревнование.

Сюзън Торнтън от Brookings Institution твърди, че срещата може да спомогне за възобновяване на връзката и да " предотврати утежняването на обстановката ". Дейвид О`Съливан, някогашен дипломат на Европейски Съюз във Вашингтон, споделя, че европейските съдружници са терзания, че изострянето на връзките сред Съединени американски щати и Китай може да ги завлече в спор. " Такива послания хората изпращат към тази администрация. И аз мисля, че тя схваща това и това евентуално е една от аргументите да реализира контакт с Пекин ", разяснява О`Съливан.
" Това не е стопляне на връзките "
Все отново американските представители прецизират, че проблематичните тематики са доста и ще е неточност това да се преглежда като стопляне на връзките. В петък Байдън да вземем за пример удостовери, че Съединени американски щати ще защитят Тайван при офанзива от Пекин.

По-рано през седмицата номинираният от Байдън за дипломат в Китай - Никълъс Бърнс, назова Пекин " най-опасния съперник на Вашингтон ". И добави, че по този въпрос Съединени американски щати би трябвало да работят в тясна връзка със съдружниците си.

Белият дом работи по реализирането на видео конферентен диалог сред американския президент Джо Байдън и китайския му сътрудник Си Цзинпин през ноември. Това декларират източници на Reuters, като прецизират, че тези проекти към момента се разискват, само че виртуална среща е най-хубавият вид поради рестрикциите в Китай поради ковид и нежеланието на китайския държавен глава да пътува.Дневният ред на събитието още не е контрактуван и преди този момент Вашингтон ще организира диалози със съдружниците, в това число и на идната климатична конференция на Организация на обединените нации в Глазгоу. Байдън ще посети форума, до момента в който Си, който не е напускал Китай от началните стадии на пандемията, не се чака да пътува.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР