Белият дом потвърди официално, че от 1-ви юни (петък) ще

...
Белият дом потвърди официално, че от 1-ви юни (петък) ще
Коментари Харесай

От 1 юни САЩ ще наложат мита за вноса на стомана и на алуминий от ЕС, Канада и Мексико

Белият дом удостовери публично, че от 1-ви юни (петък) ще бъдат наложени митнически цени за вноса на стомана и на алуминий от Европейския съюз, Канада и Мексико.

Митата от 25% за вноса на стомана и от 10% за вноса на алуминий бяха избрани от президента Доналд Тръмп още през март, като някои страни, в това число тези от Европейски Съюз, Канада и Мексико, бяха изключени краткотрайно от новите мита.

В особено изказване американският министър на търговията Уилбър Рос удостовери, че митата за вноса на стомана ще бъдат от 25%, а тези за вноса на алуминий - от 10%. Той добави, че Аржентина, Австралия и Бразилия са се съгласили на предлагането на Съединени американски щати за съответни квоти на импорт и заради това те няма да бъдат наранени от новите цени.

Решението за Канада и Мексико беше взето, откакто договарянията за комерсиалното съглашение NAFTA се проточиха прекомерно дълго, уточни Рос.

Американският търговски министър също по този начин означи, че е имало прочут напредък в договарянията с Европейския съюз, само че този напредък не е бил задоволителен, с цел да бъде удължен срокът на изключване на Европейски Съюз от митническите цени.

Уилбър Рос заплаши: " Ако някоя от страните предприеме ответни наказателни ограничения, това ще значи, че няма да могат да се водят по-нататъшни договаряния ".

Председателят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер незабавно отговори, че до часове Европейски Съюз ще оповести свои търговски контрамерки.

" Това е неприятен ден за международната търговия ", уточни той и добави, че американските митнически цени са изцяло неприемливи.

Министерството на стопанската система на Мексико също разгласи, че ще бъдат подхванати реципрочни ограничения на американските митнически цени. " Ще наложим еквивалентни по мярка ограничения, касаещи разнообразни артикули, внасяни в Мексико от Съединени американски щати. Мерките ще остават в действие, до момента в който Съединени американски щати не отстрани своите цени ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР