Белият дом обяви в петък, че президентът Джо Байдън е

...
Белият дом обяви в петък, че президентът Джо Байдън е
Коментари Харесай

САЩ свалили подозрителен обект, летял над Аляска

Белият дом разгласи в петък, че президентът Джо Байдън е наредил на военните да смъкват   " обект на огромна надморска височина ", който се носи над щата Аляска, заяви CNN.

" Министерството на защитата наблюдава по-рано през днешния ден обект на огромна надморска височина над въздушното пространство на Аляска през последните 24 часа ", заяви координаторът на Съвета за национална сигурност за стратегически връзки Джон Кърби пред кореспонденти, запитан за клюки за различен хипотетичен китайски балон за наблюдаване.

Обектът на огромна надморска височина, сподели Кърби, съставлява рационална опасност за сигурността на гражданския полет. От нерешителност и по рекомендация на Пентагона президентът Байдън подреди на военните да смъкват обекта и те го направиха. И пристигна в нашите териториални води - и тези води сега са замръзнали - само че в териториалното въздушно пространство и над териториалните води. Изтребители, причислени към Северното командване на Съединени американски щати, смъкнаха обекта през последния час.
 Байдън не счита китайския балон над Съединени американски щати за сериозен пробив в сигурността
Байдън не счита китайския балон над Съединени американски щати за сериозен пробив в сигурността

Президентът не съжалява, че балонът не е бил свален по-рано

Обектът, добави Кирби, е бил свален с изтребител на Северното командване на Съединени американски щати.

Кърби също по този начин съобщи, че Съединени американски щати не назовават обекта балон и към момента не го приписват на Китай или друга страна.

" Наричаме това обект, тъй като това е най-хубавото изложение, което имаме сега. Не знаем кой го има - дали е държавно, корпоративно или частно, просто не знаем ", сподели Кърби.

Припомняме, че балонът обтегна връзките сред Съединени американски щати и Китай по-рано този месец. 

Байдън, подложен на рецензии от някои законодатели, съобщи, че не счита, че китайският шпионски балон, прелетял над Съединените щати, преди да бъде свален в Атлантическия океан, е бил сериозен пробив в сигурността. 

Държавният глава, който се стреми да резервира двустранния разговор и да не разрешава напрежението с Пекин да излезе отвън надзор, уточни, че не съжалява, че не балонът не е бил свален по-рано.

Това не е огромен пробив, уверен е Байдън. " Вижте, това е изцяло... това е нарушаване на интернационалното право. Това е нашето въздушно пространство. И щом влезе в нашето пространство, можем да вършим каквото си желаеме с него (балона - б.р.) ", означи той.
 Съединени американски щати с доказателства, че китайският балон бил шпионски
Съединени американски щати с доказателства, че китайският балон бил шпионски

Оборудването му било за разследващи, а не метеорологични цели

Байдън изясни, че американските военни са се страхували, че в случай че смъкват балона над сушата, неговите елементи могат да паднат в обитаем регион.

На 2 февруари Байдън подреди балонът да бъде свален, откакто той мина в северозападната част на Съединените щати. Президентът обаче се съгласи с молбата на американските военни да не подхващат дейности, до момента в който балонът не доближи океана.

61-метровият балон беше свален от американски изтребител край крайбрежията на Южна Каролина на 4 февруари.

Някои републиканци и демократи обаче разкритикуваха Байдън за това, че е трябвало да смъкна по-рано балона, който беше засечен на огромна надморска височина за първи път над Аляска на 28 януари.
 Съединени американски щати смъкнаха шпионския китайски балон
Съединени американски щати смъкнаха шпионския китайски балон

Решението е на властите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР