Белият дом настъпи Пекин по мазола. Администрацията на US президента

...
Белият дом настъпи Пекин по мазола. Администрацията на US президента
Коментари Харесай

Белият дом обърка Китай с Тайван

Белият дом настъпи Пекин по мазола. Администрацията на US президента позволи гаф, обърквайки Китай с Тайван, предава Ройтерс.

Американският водач Доналд Тръмп и китайският президент Си Дзинпин организираха среща в коридорите на Г-20 в Хамбург. Белият дом разгласява известие с коментара на Тръмп след срещата им.

Но в изпратения до публицистите документ Си се показва като президент на " Република Китай ", което се отнася до Тайван, защото формалното име на Китай е Китайска национална република.

Тайван - има настрана държавно управление от 1949 година, когато китайски националисти се трансферират на острова, откакто губят гражданската война против комунистите, като отделила се провинция.

Политиката " Един Китай " изисква другите страни да не признават и да не поддържат публични дипломатически контакти с Тайван.

Миналия месец Панама, един от дребното останали съдружници на Тайван, прекъсна връзките с Тайпе.

Тръмп си навлече гнева на Пекин, защото след успеха на президентските избори през ноември американският водач организира телефонен диалог с президента на Тайван, макар че Съединени американски щати са прекъснали връзките си с острова от 1979 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР