Белият дом и западните му съюзници обвиниха китайското правителство в

...
Коментари Харесай

САЩ и Китай с взаимни обвинения за кибератаки

Белият дом и западните му съдружници упрекнаха китайското държавно управление в съдействие с незаконни групи за осъществяване на необятно публикувани хакерски атаки. В понеделник Съединени американски щати разкри обвинителен акт, съгласно който четирима китайски жители, свързани с китайското министерство на държавната сигурност, са управлявали акция за навлизане в компании, университети и държавни органи в Съединени американски щати сред 2011 и 2018 година

Държавният секретар Антъни Блинкен съобщи, че дейностите на Китай съставляват " съществена опасност за икономическата и националната сигурност на страната ". " Отговорните страни не вършат безсистемно компрометиране на световната мрежова сигурност, нито умишлено приютяват киберпрестъпници, камо ли да спонсорират или да си сътрудничат с тях ", цитира го Financial Times.

Високопоставен чиновник в администрацията съобщи, че Съединени американски щати имат " висока степен на убеденост ", че нападателите, направили офанзивата против електронната поща Microsoft Exchange, работят с министерството на държавната сигурност. Източника на Financial Times твърди, че офанзивата е засегнала най-малко 30 хиляди организации, в това число частния бизнес и локалните управляващи. Белият дом не показва коя съответна група хакери или реализатори са виновни за офанзивите.
Подкрепата на Запада
Американският ход против Китай беше подсилен от коалиция от съдружници, в това число тези в Европа и НАТО, които постоянно до момента са били внимателни в обществените си рецензии към Пекин. Дипломатите се надяват, че ще убедят китайското държавно управление да прекъсне връзките си с незаконните групи.

Европейският съвет съобщи, че хакването на Microsoft Exchange съставлява " безконтролно и нездравословно държание ", което е довело до опасности за сигурността и " забележителна икономическа загуба " за държавните институции и частните компании в цяла Европа. НАТО означи, че киберзаплахите за алианса стават все по-сложни и разрушителни, и приканва всички страни, в това число Китай, да съблюдават уговорките си да работят отговорно в киберпространството. Англия разгласи, че счита, че две китайски хакерски групи - APT 40 и APT 31, са свързани с министерството на държавна сигурност на страната.

Администрацията на Байдън е подложена на все по-голям напън да предприеме дейности против възходящите разрушителни рансъмуер офанзиви. По-рано тази година Colonial Pipeline беше принудена да затвори краткотрайно значим петролопровод, а JBS - най-големият производител на месо в света, спря активността си за няколко дни поради рансъмуер офанзива.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР