Белият дом и Сенатът постигнаха споразумение по плана на стойност

...
Белият дом и Сенатът постигнаха споразумение по плана на стойност
Коментари Харесай

Белият дом и Сенатът се споразумяха за икономическия пакет за 2 трилион долара

Белият дом и Сенатът реализираха съглашение по проекта на стойност 2 трилиона $ за намаляване на икономическия резултат от ковид в Съединени американски щати, предадоха Ройтерс и Франс прес.

" След продължителни дни интензивни договаряния Сенатът реализира съглашение сред двете страни (демократи и републиканци - бел.р.) по исторически проект за поддръжка на стопанската система против тази пандемия. Ще одобрим текста по-късно през днешния ден ", съобщи сенаторът републиканец Мич Макконъл.

Дебатите в Сената обаче се проточиха, откакто Демократическата партия се опълчи на първичното предложение на републиканците на стойност 3 трлн. И двете политически обединения взеха решение, че ще пуснат пакета само, когато се спогодят по всички точки.

Починалите от ковид в Съединени американски щати станаха 600, публично оповестените случаи са близо 50 000

Сега следва текстът да бъде гласуван в Камарата на представителите и да бъде обнародван от президента Доналд Тръмп, осведоми Българска телеграфна агенция.

В пакета е включена директна обществена помощ за американците на стойност 500 милиарда $, която ще бъде изплатена на два пъти. Така жителите, които изкарват по-малко от 75 хиляди $ на година ще получат помощи от 2400 $, а семействата с деца - още 600, съгласно министъра на финансите на Съединени американски щати Стивън Мнучин, който взе участие в договарянията.

Освен това в него е планувана и изключителна " поддръжка за ликвидност " на стойност 500 милиарда $ за промишленостите, които ще пострадат най-вече от пандемията. Общо 61 милиарда $ от тези пари ще отидат за самолетните компании (пътнически и логистични), в това число 32 милиарда в облигации и други 29 в заеми, съгласно източници на Reuters.

Освен това съгласно държавен чиновник в Белия дом, изразходването на тези средства ще бъде следено от назначени за тази цел от Конгреса контрольор и специфичен ръб. Министърът на финансите също ще следи изразходването на парите от фонда.

Малкият бизнес ще получи 350 милиарда помощ в заеми, съгласно републиканския сенатор Марко Рубио.

За лечебните заведения по принцип е планувано да бъдат заделени 130 милиарда $, само че републиканците обявиха по-рано, че ще съгласят на единствено 75 милиарда Все още не е ясно каква тъкмо ще бъде сумата.

Общо 250 милиарда $ ще бъдат средствата, заделени за обезпечаване на служащите, които са изгубили работните си места. Републиканците обявиха, че са подготвени да одобряват това предложение на демократите.

Освен това 10 милиарда $ ще бъдат вложени в създаването на лекарство за COVID-19, а други 4 за покупка на здравно съоръжение и маски, съгласно републиканския сенатор Стив Дейрнс.

Очаква се да бъдат заделени също по този начин 150 милиарда за поддръжка на локалните управляващи в другите щати, както и близо 50 милиарда за федералните организации.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР