Белият дом е предупредил Израел, че САЩ няма да участват

...
Белият дом е предупредил Израел, че САЩ няма да участват
Коментари Харесай

САЩ са казали на Израел, че няма да се присъединят към ответни удари по Иран

Белият дом е предизвестил Израел , че Съединени американски щати няма да вземат участие в ответни удари по Иран . Това оповестиха високопоставени представители на администрацията, представени от “BBC ”.

През нощта против Израел бяха изстреляни над 300 безпилотни самолета и ракети , което съгласно Иран е в отговор на удара по консулството му в Сирия от 1 април.

Почти всички оръжия бяха свалени от израелски, американски и съюзнически сили, преди да доближат задачите си. Официални лица предадоха, че Джо Байдън е призовал Израел да обмисли отговора си деликатно.

Говорейки пред кореспонденти в неделя, почитан чиновник на администрацията съобщи, че Байдън е споделил на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху „ да намерения доста деликатно и стратегически “ за това по какъв начин неговите сили да отговорят на невижданата акция – първата директна офанзива от страна на Иран против страната.

Служителят добави, че администрацията на Байдън счита, че Израел „ е получил най-хубавото “ в размяната, която стартира, когато висши ирански военни командири бяха убити в постройката на иранското консулство в Сирия.

Около 99% от ракетите , безпилотните самолети и крилатите ракети , изстреляни по време на иранската ответна интервенция , бяха свалени или прихванати – което американските чиновници акцентират като симптом за израелското военно предимство над Иран. Американски самолети и военни кораби смъкнаха десетки ирански снаряди по време на нападението . Повече от 80 безпилотни летателни апарата и минимум шест балистични ракети бяха свалени от американски самолети и кораби или от силите за противовъздушна защита над Ирак . Това включва седем безпилотни летателни апарата и една балистична ракета, които се подготвяли за изстрелване от Йемен , добавя Централното командване на Съединени американски щати (Centcom) в обновено известие в неделя.

Разговорът сред Байдън и Нетаняху се е състоял в миг на нараснала емоционалност директно след нападението, което включва към 100 балистични ракети, летящи по едно и също време към Израел. По време на диалога двамата водачи са разискали по какъв начин да забавят темпото и да обмислят нещата, като Байдън е подчертал, че Израел се е справил по най-хубавия метод. Служителят обаче отхвърли да каже дали Белият дом е предизвестил за забележителен отговор, като сподели единствено, че това е пресмятане, което израелците би трябвало да създадат.

В поредност от телевизионни изяви по американските осведомителни канали по-рано денем представителят по въпросите на националната сигурност Джон Кърби неведнъж съобщи, че Съединени американски щати са дали ясно да се разбере на Израел, че се стремят да избегнат по-широк спор . Висшият представител на администрацията посочи, че същото обръщение е било изпратено на Иран по дипломатически канали.

И Кърби, и формалният представител бяха безапелационни, че Съединени американски щати ще продължат да пазят Израел , само че изключиха опцията да вземат участие в какъвто и да е израелски отговор. Тази позиция провокира рецензии от страна на някои американски законодатели и някогашни чиновници от двете страни на политическия набор.

Представителят на републиканците от Охайо Майк Търнър , който е ръководител на комисията по разузнаване в Камарата на представителите, изрази мнение, че мненията на Кърби за деескалация на спора са неправилни. Ето какво сподели той по NBC:

„ Той към този момент ескалира и администрацията би трябвало да реагира. “

А Джон Болтън , който беше консултант по националната сигурност при президента Доналд Тръмп, счита, че Съединени американски щати би трябвало да се причислят към Израел, в случай че той реши да предприеме ответна офанзива против нуклеарната стратегия на Иран. Пред NewsNation той заключи:

„ Мисля, че Израел може да унищожи или обезсили доста основна част от програмата, в случай че не и напълно . Честно казано, в случай че Израел е подготвен да преследва нуклеарната стратегия на Иран, Съединените щати би трябвало гордо да се причислят към тях.

След иранската офанзива против Израел Майк Джонсън, ръководител на Камарата на представителите, сподели, че органът ще опита още веднъж да одобри военна помощ за Израел.

Предишни опити за изпращане на по-голяма помощ за Израел се провалиха на фона на апелите на демократите, че пакетът от помощи би трябвало да включва и помощ за Тайван и Украйна. Мик Мълрой, някогашен заместник-министър на защитата за Близкия изток , съобщи пред “BBC ”, че помощта за Израел би трябвало да бъде призната неотложно . Ето и неговия коментар по тематиката:

„ Ако не беше помощта за сигурността на Съединени американски щати, можеше да сме изправени пред огромна районна война . Тази добавка, както и тези за Украйна и Тайван, са в полза на националната ни сигурност. Това не е щедрост. Тя е част от националната защита на Съединени американски щати.

След иранската офанзива: Израел сложи армията си в цялостна бойна подготвеност

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР