"Белият барон" или "белият рицар на Тибет" – така влиза

...
"Белият барон" или "белият рицар на Тибет" – така влиза
Коментари Харесай

Загадка: къде е заровено златото на белия барон

"Белият барон " или "белият рицар на Тибет " – по този начин влиза в историята един аристократ, авантюрист и нарушител на име Роберт Николай Максимилиян декор Унгерн-Щернберг, който се назовава още Роман Фьодорович или Унгерн декор Щернберг.

Той произлиза от древен немски жанр. Майка му е от Щутгарт, а същинският и вторият му татко са балтийски дворяни от Ревал, сегашен Талин.

Към Германия обаче Унгерн декор Щернберг е безусловно безучастен, освен това – през Първата международна война той се записва в съветската войска. Негова уязвимост е не просто Русия, а азиатската част на тази огромна страна. Унгерн, който е една от най-загадъчните фигури на Гражданската война в Русия, изповядва съветски национализъм, монархизъм, паназиатски хрумвания и даже будизъм, споделя

"Кървавият бял барон "

Барон декор Унгерн мечтае да възвърне империята на Чингиз хан и има вяра, че културата на "бялата раса " се намира в крах, заради което Европа би трябвало да бъде "оздравена " благодарение на "жълти " бойци: монголци, буряти, калмики, киргизи, татари. Тъкмо измежду тях, а не измежду казаците, баронът рекрутира ядрото на своята кавалерия, която всява боязън в Далечния изток в годините 1918-1920.

Историята на Унгерн декор Щернберг е превъзходно разказана в книгата на Джеймс Палмър "Кървавият бял барон ", оповестена неотдавна и на немски. Палмър разказва освен случките на барона по време на Гражданската война, само че също по този начин неговата военна кариера и идеологическите му "прозрения ".

Унгерн декор Щернберг приключва кадетско учебно заведение, на 19-годишна възраст се записва в армията и служи като доброволец в Руско-японската война през 1904 година. Получава доста ордени за смелост, само че в това време не изпитва изключително доверие към формалната военна тактика. В своите походи той следва само рекомендациите на будистките лами и на шаманите, а към войнската дисциплинираност демонстрира изборно отношение: държи да я съблюдават подчинените му, до момента в който на своите началници се подчинява според от настроението си.

В края на 1918 година ориста го захвърля на гара Даурия на Задбайкалската ж.п.-линия, която той слага под собствен цялостен надзор. Малко преди този момент, по време на Февруарската гражданска война в Русия от 1917 година, Унгерн декор Щернберг е получил военното звание "есаул ", а по-късно става пълководец на Азиатската конна дивизия и като подобен си присвоява званието генерал-лейтенант.

Жесток и податлив към патогенен садизъм военачалник

В книгата си Палмър твърди, че Унгерн декор Щернберг на практика не оказва никакво влияние върху хода на Гражданската война, в която се бият червеноармейци и белогвардейци, т.е. – последователите на Ленин и болшевиките против бранителите на монархията, измежду които е и той самият. Все отново "кървавият бял барон " влиза в историята посредством един неочакван боен удар през февруари 1921 година, когато съумява да разбие 10 пъти по-многочислената дивизия на китайския гарнизон Урги (днешната столица на Монголия Улан Батор) и в действителност да възвърне монголската самостоятелност.
 Монголия
Висок и добре комплициран, със студени, воднисти очи, в пурпурно-златиста тога с развяващи се пешове и бял калпак с триоко пауново перо, с тръстикова пръчка в ръка, баронът прави внушително усещане. Той наподобява импозантно и много застрашително. По това време към този момент му се носи славата на нечовечен човек, податлив към мъчителна недоверчивост и патогенен садизъм. Баронът също така е и върл антисемит.

На завладените от него територии погромите против евреите и всеобщото им изтребване се трансформират във ежедневие. В Угри неговите бойци нахлуват в домовете на локалните евреи, избиват на място мъжете и момчетата, изнасилват дамите и девойките. Преследват оживелите из улиците и ги посичат с брадви и лопати.

"Евреите би трябвало да бъдат унищожени, да бъдат изрязани от националното тяло. Кръв за кръв! " – по този начин приказва "кървавият барон ".

Джеймс Палмър написа, че Унгерн декор Щернберг не жалел изключително и руснаците. Неговите хора изтезавали селяни, попаднали под съмнението, че сътрудничат с болшевиките.

А по отношение на пленниците от Червената войска самозваният военачалник подхождал по собствен личен метод: нареждал начаса да бъдат разстреляни тези, които "по очите " познавал, че са уверени болшевики. След опит да дезертира, един пряпоршчик бил изгорял жив пред строя, а личния си доктор Унгерн декор Щернберг пребил от пердах, тъй като оня отказвал да изписва бойци от лазарета.

Днес декор Щернберг е пропуснат, не и в Монголия

В Русия и в Германия Унгерн декор Щернберг през днешния ден на практика е потопен в давност. Споменават го в няколко документални книги за Гражданската война, в монографии и даже в един разказ, написан въз основа на мемоари на негови съратници. Във Франция Унгерн се трансформира в комиксов воин.

По време на националсоциализма обаче дейци като Химлер, които се увличат по окултизма, считат Унгерн декор Щернберг надали не за тайнствен предвестител на "Третия Райх: "истински ариец ", антисемит и "пустинен самовластник " с визия за велика империя.

А в Монголия за "кървавия барон " се написа доста. И то освен, тъй като той освобождава страната от китайците. В Монголия непрестанно се появяват изявления за несметните съкровища, награбени от барона и скрити някъде в степите. Твърди се, че става дума за двайсет сандъка със злато и скъпоценности.
 Монголия
Според историческите източници, малко след завладяването на Угри на монголския престол се възкачва Богд Хан, който прогласява Унгерн декор Щернберг за съосновател на страната, за генерал-герой и за хан. Баронът е заплатен със заграбени благосъстояния и получава правото да носи описаните одежди с пауновото перо, в които единствено седем месеца по-късно е убит.

Митичното богатство лежи северно от Улан Батор

Поражението на барона и на Богд Хан е резултат от въстание на монголците в Угри, които симпатизират на болшевиките и са ужасени от зверствата на Унгерн декор Щернберг. "Кървавият барон " бяга от града, като по пътя си безсистемно избива китайци, евреи, монголци, даже своите лични казаци, обвинени в изменничество. И граби каквото може. Всичко приключва обаче с цялостен погром, Унгерн декор Щернберг е зарязан даже от персоналната си защита, алените го взимат в плен и малко по-късно го разстрелват.

Монголският публицист Галсанбаатар твърди обаче, че малко преди този момент "кървавият барон " съумява да скрие съкровищата си на север от днешния Улан Батор, покрай село Цун-Хараа. Тъкмо там през днешния ден търсят митичните сандъци със злато и скъпоценности.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР