Белица. Започва подготовката на мечките в Парк за танцуващи мечки-Белица

...
Белица. Започва подготовката на мечките в Парк за танцуващи мечки-Белица
Коментари Харесай

Васил Мадолев, Парк за танцуващи мечки-Белица: Започва подготовката на мечките за зимен сън

Белица. Започва подготовката на мечките в Парк за танцуващи мечки-Белица за зимен сън. Това сподели за Радио „ Фокус “-Пирин Васил Мадолев, ръководител-екип в парка. Той посочи, че тъкмо в този момент е времето, когато те стартират последователно да натрупват нужните килограми и ресурси за зимата. По думите му след 15 септември фрапантно е намалял туристопотокът и това естествено се е отразило на мечките. Мадолев добави, че също по този начин със спадането на температурите мечките ускоряват своя вкус и би трябвало да се усилва количеството на храната им. „ Тъй като този сезон е подобен, че храните съдържат доста захар – става дума за огромни количества грозде, праскови, сливи, последователно започваме със зареждането, като включваме в менюто и огромно количество ядки. Към момента се закупили 500 кг орехи, които се дават от време на време, а също по този начин усилваме и количествата риба “, уточни той. Експертът означи, че при част от мечките към този момент се вижда, че са натрупали килограми и са станали по-мързеливи, т.е. - не са преносими като през дейния сезон, когато си играят, къпят се и се гонят. Той акцентира, че в този момент всяка мечка си намира комфортно място, където се залежава. „ Най-интересното е, че 7-8 мечки към този момент стартират да копаят и бърлогите си за зимния сън. Те търсят уместно място за бърлоги там, където е по-рохка пръстта “, сподели още Васил Мадолев.
По негови думи към 25 мечки населяват Парка за танцуващи мечки сега. Той посочи, че техният брой постоянно е бил към 25, като най-вече те са стигали до 27. Васил Мадолев съобщи, че някои от мечките в парка са умряли, само че пък въпреки това, когато се освободи място в парка и има опция, се оказва помощ на друга мечка. „ В момента последните ни двама жители са от Албания – става дума за танцуваща мечка от Албания, която беше избавена предходната година, а незабавно след нея приехме и едно 2-годишно мече, което за благополучие не можа да стане танцуващо, просто беше с един синджир на врата. От към една година то е при нас и единствено при него имаме съществени подозрения дали ще заспи зимен сън, даже бих споделил, че няма да спи, а ще се наложи цялата зима да го обгрижваме, както сме правили и с други млади мечета “, уточни Мадолев.
Той добави, че още е прекомерно рано мечките да стартират да лягат, само че се чака към края на октомври към този момент да има мечки, които са заспали зимен сън. Мадолев изясни, че стоплянето на времето не би им се отразило, защото няма фрапантни спадания и покачвания на температурите. Според него по-скоро стоплянето на времето би им се отразило, в случай че внезапно се повишат температурите, откакто те към този момент са заспали.
Натали СТЕФАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР