Белград все още отказва да признае избиването през 1995 г.

...
Белград все още отказва да признае избиването през 1995 г.
Коментари Харесай

Заплахи срещу трима сръбски журналисти, информирали за клането в Сребреница

Белград към момента отхвърля да признае избиването през 1995 година на 8000 босненски мъже и момчета - считано за най-лошия акт на клане в Европа след Втората международна война - като геноцид, макар че интернационалните съдилища го дефинират като подобен.

Преди две седмици съдиите от Организация на обединените нации потвърдиха доживотната присъда на някогашния командващ силите на босненските сърби Ратко Младич, който беше наказан за образуване на клането, до момента в който прилежаща Черна гора одобри резолюция, изрично осъждаща геноцида в Сребреница.
 Правосъдният министър на Черна гора свален от власт поради отказване на геноцида в Сребреница Правосъдният министър на Черна гора свален от власт поради отказване на геноцида в Сребреница
Парламентът на Черна гора уволни министъра на правораздаването на страната за изложение на подозрения по отношение на геноцида през 1995 година в Сребре...

Трима публицисти, които рапортуваха по тези въпроси - Марко Видойкович, Деян Кожул и Желько Велкович - бяха унизени и сплашвани в обществените мрежи, в това число закани като „ Ще заколя теб и фамилията ти “.

" Репортери без граници " приканиха за полицейска отбрана на публицистите, като прибавиха, че сръбските чиновници и проправителствените медии " изиграха роля в основаването на климат за тези офанзиви ".

Според РБГ, Велкович е дискредитиран в проправителствените медии, до момента в който Козул е разгласен за " подбудител " от сръбския президент Александър Вучич. " Осъждаме както онлайн заканите, по този начин и офанзивите на политици и проправителствените медии ", сподели Павол Шалай, началник на бюрото на РБГ на Балканите, пред Франс прес. " Това (Сребреница) е сензитивен въпрос за сръбското общество и точно заради тази причина е належащо то да може да се разисква свободно в медиите ", добави той.

Тереза Рибейро, която работи за свободата на медиите в Организацията за сигурност и съдействие в Европа, осъди заканите, като добави, че онлайн насилието против публицисти би трябвало да бъде " разследвано неотложно и виновните за него да бъдат преследвани ".
 Осъдиха някогашен сръбски пълководец за геноцида в Сребреница Осъдиха някогашен сръбски пълководец за геноцида в Сребреница
В петък съдът в Сараево осъди някогашен сръбски пълководец на девет години затвор за това, че е подкрепил геноцида, като е взел участие в операц...

Сръбската полиция съобщи, че е стигнала до заключението, че заканите, които Видойкович е получил, идват от Австрия и изиска от Интерпол да проверява в допълнение.

Но Деян Кожул, белградски сътрудник на босненската федерална телевизия, заяви за " стотици закани " пред полицията преди седмици, само че не е открит причинител. " Това ме безпокои повече от самите закани, тъй като знаете, че никой не ви пази, нито желае да ви отбрани ", сподели Кожул пред Франс прес.

" Това е модел, с който се сблъскват всички, които разискват геноцида. Журналистите малко повече от останалите, тъй като го вършат обществено. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР