Белград. В отношенията ни с Македония всичко гори - искри

...
Белград. В отношенията ни с Македония всичко гори - искри
Коментари Харесай

Blic : В отношенията с Македония всичко гори

Белград. " В връзките ни с Македония всичко гори - искри сред водачите, шпионски афери и банкет на Косово в ЮНЕСКО. Това са единствено част от тематиките по които през днешния ден сред двете страни се трошат копия в връзки, влошени още в края на предходната година ". Така белградското електронно издание Blic разяснява последното развиване на събитията сред Сърбия и Македония след изтеглянето на целия дипломатически личен състав на сръбското посолство в македонската столица.
Според изданието " точно незабавното евакуиране на дипломатите и на всички, работещи в посолството, е най-сигурното доказателство, че връзките сред двете страни в никакъв случай не са били на по-ниско равнище ".
Blic счита, че утежняването на двустранните връзки е настъпило след последните парламентарни избори в Македония, след избирането на водача на СДСМ, Зоран Заев, за министър председател, и след приемането на така наречен Тиранска платформа, която е подсигурила наличието на партиите на етническите албанци във властта, и която е подсигурила антисръбските настроения.
Правейки обзор на събитията през последните месеци, белградската медия напомня за арестуваните от контраразузнавателните служби огромни количества оръжия в Южна Сърбия, които незаконно е трябвало да бъдат трансферирани в Македония. Именно след този случай Вучич е предизвестил за опитите на външни сили да приложат " македонския сюжет " в Сърбия, а водачът на СДСМ, Зоран Заев, го е нарекъл " националист ".
Blic отбелязва и щурма на македонския парламент, както и казуса, провокиран от наличието на служителя на сръбската Агенция за разузнаване и контраразузнаване (БИА), Горан Живавиевич, в постройката, завладяна от протестиращите последователи на ВМРО-ДПМНЕ.
Изданието цитира мнението на политическия анализатор Драгомир Ангелкович, съгласно който " държавното управление на Никола Груевски правеше същото, въпреки и не дотам. Македония като дребна страна се пробва да засегне Белград, а самият факт, че всичко това се случва, значи, че в Скопие не са заинтригувани от развиване на добросъседски връзки ".
Анализаторът дефинира последните дейности на сръбското държавно управление като " предизвестие към Македония, че Сърбия няма да стои безучастна ".

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР