Белград. Принципът на невмешателство във вътрешните работи, след събитията през

...
Белград. Принципът на невмешателство във вътрешните работи, след събитията през
Коментари Харесай

Румен Петков в Белград: Посланието ни днес трябва да бъде „Диалог, политически решения, мир“

Белград. Принципът на ненамеса във вътрешните работи, след събитията през 1999 в Югославия, се трансформира в принцип на интервенция. Да го кажем с огромна болежка, мъка и страдание, че през ’99 година държавното управление на България, макар многохилядните митинги, които тогава, като водач на левицата, провежда Георги Първанов, президент на Р България (2002-2012), държавното управление даде въздушното пространство за нанасяне на бомбени удари върху Съюзна република Югославия. Това съобщи в отчета си ръководителят на Политическа партия АБВ Румен Петков в Белград, където взе участие в Международна конференция на Стратегическия разговор " Двадесет години от бомбардирането на Югославия - поучения за европейска сигурност в 21 век ", оповестиха от пресцентъра на партията .
„ Ние години наред заобикаляме въпроси, с цел да избегнем основния въпрос – този за отговорността. Ударите върху Югославия бяха придружени от 10 години наказания. В резултат някои разбори приказват, че глобите и военните дейности нанесоха многомилиардни вреди в евро на СРЮ. Но по-лошото е, че те доведоха до подем на контрабандата, незаконната миграция, спекулата, проведената престъпност. Но никой не пое отговорност и от никого не беше потърсена виновност за това. 20 години по-късно ние установяваме, че избрани фактори, в т. ч. страни – членки на Европейския съюз, Организацията на северноатлантическия контракт (НАТО) са загърбили жестоко и цинично интернационалното право, а „ износът на народна власт “ се трансформира в цинична процедура, и то основно и само в ресурсни страни, с цената на тяхната трайна дестабилизация, както и на цели райони и войната стана всекидневие. Фактите: Една от най-циничните неистини (до сега) на новото хилядолетие принадлежи на английския първи министър Тони Блеър: „ В Ирак има химическо оръжие “. Последва военна експанзия, убити дами, деца, старци, ГРАЖДАНИ. Разбира се, оказа се, химическо оръжие няма. Но никой не изправи Блеър пред интернационален съд?! Последваха Судан, Либия, Сирия, напън върху Иран, и несъмнено, опит да написване „ извън “ на изборните резултати във Венецуела, показва Петков в отчета си.
В Белград Румен Петков акцентира нуждата да извадим поуките от предишното.
„ Политическите решения и разговора ни задължават да настояваме за развой „ Хелзинки 2 “. Изправени сме пред опасността от нова ескалация във въоръжаването вследствие на излизането от контракта на Съединените американски щати (едностранно). И в случай че не си даваме сметка, че пръв и максимален пострадал ще бъде Европа - тогава това значи, че 20 години след бомбардировките в Белград нищо не сме разбрали.
И по тази причина днешното ни обръщение би трябвало да бъде: Диалог, Политически решения, МИР! Иначе казано, мирът не може да пристигна на върха на ракетите и с тежкия товар на свръхмодерните самолети. Наивно и демагогски звучи внушението, че сходна акция може да донесе непоклатимост където и да било по света “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР