Белград не се отказва и от инвестиции в строящи се

...
Белград не се отказва и от инвестиции в строящи се
Коментари Харесай

Сърбия разглежда вариант за строителство на своя собствена АЕЦ с модулни реактори

Белград не се отхвърля и от вложения в строящи се централи в района, договаря с Унгария и желае да продължи диалозите си с България 16:05 ч. 27  article picture alt description
Източник: Президентство на Република Сърбия/Димитрие Голл

Сърбия преглежда опцията за създаване на АЕЦ на нейна територия в околните години. Това разгласи президентът на страната Александър Вучич. Според думите му най-сигурният вид би бил построяването на атомна централа с модулни реактори. „ Трябва да забележим с кого бихме могли да работим в подобен план. Индия има 14 такива, построяват ги още в Канада, Франция, Съединени американски щати, руснаците също могат да ги построят, несъмнено “, споделя Вучич, представен от ТАСС. Той добавя, че по принцип съветските АЕЦ са по-големи и по-скъпи и няма по какъв начин да излязат под 10-11 милиарда евро. „ Но в това време това са изключителни централи “, споделя още сръбският президент, допълвайки, че Белград ще прегледа съществено въпроса какво би могло да се направи за подобен план в околните години.

Паралелно с това обаче Сърбия не има намерение да се отхвърля от по-старата си концепция да взе участие като вложител в някоя от атомните централи, които се построяват в района. В таи връзка Вучич отбелязва, че преди 6 дни е разговарял по тематиката с унгарския министър председател Виктор Орбан, на който е споделил, че „ Сърбия е подготвена да стане притежател на 15% от тяхната нова АЕЦ („ Пакш-2 “ - бел.ред.) и да заплати за задачата положителни пари “. „ Но тези диалози занапред стартират, а блоковете им ще бъдат подготвени през 2033 година “, отбелязва Вучич. Сръбският държавен глава добавя, че преди време е имал такива предварителни диалози и с някогашния български министър председател Бойко Борисов във връзка с АЕЦ „ Белене “. Според думите му в този момент тези диалози би трябвало да бъдат продължени.
От ТАСС напомнят, че неотдавна в изявление за тях унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто е декларирал, че Унгария чака новите два блока на АЕЦ „ Пакш “ да бъдат пуснати в употреба през 2028-2029 г.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР