Белград. България, Сърбия и Унгария ще работят за гарантиране на

...
Белград. България, Сърбия и Унгария ще работят за гарантиране на
Коментари Харесай

Министерство на енергетиката: България, Сърбия и Унгария ще развият сътрудничеството си в областта на природения газ

Белград. България, Сърбия и Унгария ще работят за гарантиране на енергийната сигурност в района като развият съдействието си в региона на природения газ. Това стана ясно по време на среща на българския енергиен министър Теменужка Петкова, сръбския министър на енергетиката и минното дело на Република Сърбия Александър Антич и министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, оповестиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката .
Основна тематика по време на диалозите бе реализацията на плана за създаване на междусистемната газова връзка България-Сърбия. На 17-ти май, в границите на срещата на върха Европейски Съюз - Западни Балкани бе подписана взаимна декларация за ускорение построяването на междусистемна газова връзка България-Сърбия. С цел консолидиране на плана в съществуващата газопреносна мрежа на Република България, българската страна заявява желанието си да дефинира, със единодушието на Европейска комисия, оператора на преносна система „ Булгартрансгаз “ ЕАД за уредник на плана и оператор на бъдещия газопровод на българска територия. През месец май т.г. започва осъществяването на плана „ Техническа помощ за подготвителни действия до началото на строителството на междусистемна газова връзка България–Сърбия “ по оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност ”. Крайният резултат от плана ще бъде издаването на позволение за градеж като заложеният бюджет е в размер на 6 млн. евро. В тази връзка Министерството на енергетиката предлага „ Булгартрансгаз “ да бъде включен като бенефициент по програмата.
Министрите Петкова и Антич подчертаха, че ще бъдат подхванати всички необдходими ограничения, тъй че планът да се завърши и интерконекторът да се вкара в употреба до 2022 година
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР