Белград. Ако албанците все пак сцепят Косово не е късно

...
Белград. Ако албанците все пак сцепят Косово не е късно
Коментари Харесай

Спутник: Ако албанците сцепят Косово не е късно сърбите да се обединят. Ще се стигне ли до референдума за обединение на Сърбия с република Сръбска?

Белград. Ако албанците въпреки всичко сцепят Косово не е късно сърбите да се обединят и да заживеят в една страна, написа сръбското издание на съветския " Спутник ", като напомня изказването на президента на Република Сръбска, Милорад Додик, че " стремежът да се резервира сръбската нация и сръбския народ не може да се приема като някакъв великосръбски план ".
Според " Спутник " изказването на Додик изцяло дава отговор на ползите на сръбския народ, само че дружно с това е провокирало реакция в района и е предиздвикало НАТО да мисли, че " връзките сред Сърбия и Република Сръбска са повече от специфични ".
Изданието твърди, че не може да се приема като изненада решението взето на срещата на президента Вучич с представители на сръбските общности от района (проведена на 4 август 2017 година - б.р.) за приемането на обща декларация на Сърбия и Република Сръбска за сръбската нация и сръбския народ.
" Спутник " цитира професора по интернационално право в университета в Косовска Митровица, Деян Мирович, съгласно който " не е късно за нищо, защото сърбите са единственият народ, който в някогашна Югославия не е имал право да каже нито какво мисли, нито какво желае ".
" Ако се допусне либерален референдум, както се прави в целия цивилизован свят, няма подозрение, че думите на Милорад Додик ще се осъществят. Сърбите са били обединени в първата, по този начин и във втората Югославия, както и в Кралство Сърбия. Ние знаем кой по какъв начин променяше границите и кой унищожи страната, в която живеехме. Още повече, че сърбите са единственият народ от някогашна Югославия, на който не беше обещано правото да дефинира на либерален референдум по какъв начин желае да живее ", счита Мирович.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР