Белгийско-нидерландски стартъп започна работа през май в опит да възстанови

...
Белгийско-нидерландски стартъп започна работа през май в опит да възстанови
Коментари Харесай

Нощните влакове трудно се връщат на пътническата карта на Европа

Белгийско-нидерландски стартъп стартира работа през май в опит да възвърне нощните влакове в Европа, предава Българска телеграфна агенция, базирайки се на материал на Ройтерс.

Компанията твърди, че тази услуга има своите фенове, защото предлага нискоемисионна опция на въздушния превоз, съчетана с романтиката на бавното пътешестване.

Възстановяването на нощните влакове обаче се сблъсква с доста спънки - от обезпечаване на финансиране и облага през острата конкуренция с нискобюджетните авиопревозвачи до гарантирането на добра услуга по претъпканите и остарели железопътни линии в Европа.

" Бюрокрацията е извънредно комплицирана ", споделя Крис Енгелсман, създател на " Юропиън слийпър ". На компанията са били нужни година и половина, с цел да обиколи половин Европа в търсене на спални вагони втора употреба. Ремонтирани и преоборудвани в бяло и алено, през първия летен сезон на " Юропиън слийпър " те превозиха към 20 000 души, показват от компанията.

" Основната ни инвестиция сега е преносимият състав, това е от най-важната част на целия бизнес ", споделя Енгелсман. Компанията се надява да набере 40-60 милиона евро, с цел да купи нови вагони, а това е 10 пъти повече от сумата, която до момента е получила от вложители и посредством групово финансиране, така наречен краудфъндинг.

Други компании са по-облагодетелствани, защото се употребяват от поддръжката на държавните средства, а най-добре по този индикатор стои австрийската О Бе Бе (OBB). Компанията похарчи 720 милиона евро за 33 нощни влака от ново потомство, създадени от " Сименс мобилити " (Siemens Mobility)

Тя непрекъснато уголемява мрежата си от нощни влакове, наречена " Найтджет " (Nightjet), превозила 1,5 милиона пасажери прези предходната година. Спалните вагони на компанията нерядко бяха непокътнати за седмици напред. От декември О Бе Бе пуска два нови влака от Берлин до Париж и Брюксел.

" Търсенето е огромно ", споделя Алберто Мацола, основен изпълнителен шеф на лобистката организация Си Е Ар (CER), която съставлява европейските жп компании. " Но най-голямото предизвикателство си остава основаването на добър бизнес проект ".

Годините на крах на нощните влакове в Европа съответстваха с годините на възхода на нискобюджетните самолетни компании.

Днес нощен трен от Берлин до Цюрих коства към 160 евро и пътува 12 часа. Полетът на " Изиджет " (easyJet) сред двата града е доста по-кратък, даже и като се вземе поради чакането за инспекцията за сигурност, и коства на половина.

Изчисления на норвежкото държавно управление хвърлят светлина върху провокациите, свързани с рентабилността. Миналата година управляващите попариха очакванията за разкриване на нов маршрут от Осло до Копенхаген, като оповестиха, че с цел да бъдат билетите на цена, допустима за доста хора, пътуването би трябвало да бъде спонсориране с по 4 милиона $ годишно.

" Изобщо не е елементарно, а нашата цел не е да забогатеем бързо ", споделя Енгелсман. Въпреки това компанията му възнамерява да се разшири като от март 2024 година удължи маршрута на влака до Прага. Планира се и нов нощен трен от Амстердам до Барселона.

Привърженици на нощните влакове пледират за повече поддръжка от страната, с цел да станат те конкурентоспособни на нискобюджетните авиолинии. Предложенията им включват отпадане на Данък добавена стойност върху трансграничните направления и по-ниски такси за достъп до жп линиите
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР