Медии: Таен купувач купува танкове Leopard от частни белгийски запаси за Украйна

...
Белгийският вестник De Standaard съобщи на 7 август, че таен
Коментари Харесай

Белгийският вестник De Standaard съобщи на 7 август, че таен купувач е закупил 50 танка Leopard 1 от частна компания в Белгия, за да дари на Киев.

Първите два танка Leopard 1, от колекция от 50, се транспортират до Украйна.

Преди да стигнат до Украйна, произведените в Германия танкове ще бъдат оборудвани с модерни оръжейни системи в Германия и Италия.

Танковете идват от запасите, притежавани от Фреди Верслис, главен изпълнителен директор на белгийската отбранителна компания OIP Land Systems, който купи 50 танка преди десетилетие, когато белгийската армия ги продаде, за да намали разходите.

Белгийският министър на отбраната Людивин Дедондер обяви през януари 2023 г., че правителството иска да купи танковете, за да ги дари на Украйна. Dedonder обаче каза, че исканата цена е „неразумна“, твърдение, което Versluys отрече.

Versluys отказва да каже кой или коя държава е купувачът или колко е платил. Досега само Германия, Дания и Холандия са заявили, че ще доставят танкове Leopard 1 на Украйна.

През юни източник от холандския парламент каза на холандската телевизионна служба NOS, че холандското правителство планира да купи няколко дузини нови танкове Leopard 1 за украинската армия от швейцарска компания.

Въпреки това Швейцария отхвърли лиценза за износ на танковете, поръчани от Холандия, и блокира трансфера на 96 танка в Украйна на 28 юни Понастоящем швейцарското законодателство не позволява доставката на швейцарски оръжия до бойни зони, дори когато се доставят от страна посредник.

Поради „голямото търсене на танкове и дългите времена на изчакване“ за тяхното производство във фабриките, един танк може да има пазарна стойност, която достига 500 000 евро, съобщи De Standaard.

Според Voice of America Versluys каза, че е закупил танковете за около 2 милиона евро ($2,2 милиона днес), от които 33 бяха използваеми. Останалите изискват обширни ремонти, които според Верслуйс могат да варират от 75 000 евро (82 000 долара) за подмяна на азбест в двигател до 350 000 евро (383 000 долара) за актуализиране на системата за контрол на стрелбата на танка.

Историята продължава

Верслуйс каза на Voice of Америка през февруари, че ако Белгия не изкупи обратно танковете, той е отворен за опцията да ги продаде на друга европейска страна и е "провел дискусии с няколко европейски правителства."

Верслуйс твърди, че е приел цена под пазарната стойност и следователно отхвърля обвинението, че „печели купища пари от руската инвазия“, добави Де Стандард.

Той каза на Де Стандард, че не знае кога купувачът на танковете очаква да ги достави в Украйна, тъй като модернизирането им може да отнеме до шест месеца.

Прочетете също: Украйна може да спечели „първата кибервойна в света“

Работим усилено за да ви донесе независими местни новини от Украйна. Обмислете да подкрепите Kyiv Independent.

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР