Белгийският премиер Александър де Кроо обеща да изрази загрижеността си

...
Белгийският премиер Александър де Кроо обеща да изрази загрижеността си
Коментари Харесай

Белгийският премиер предупреди Китай да не се меси в политиката на ЕС

Белгийският министър председател Александър де Кроо даде обещание да изрази загрижеността си относно намесата на Пекин в политиката на ЕС по време на пътуването си до Китай, написа " Политико ".

Вие стойте настрани от нашата политика, ние ще стоим настрани от вашата: това е посланието, предадено от белгийския министър председател Александър Де Кроо на китайския министър председател Ли Цян в петък.

В изказване пред пресата преди срещата си с дясната рака на президента Си Дзинпин, Де Кроо сподели на Пекин да не се меси в европейската политика, в мнения, които изглеждаха като мигане към китайския скандал за пари против въздействие, който раздруса Белгия през последните седмици.

" Надявам се, че имаме опцията да обсъдим редица тематики сред нашите страни, относно нашите позиции, свързани с правата на индивида... нашата позиция, обвързвана с уважението на политическите системи на другите - и зачитането на това без интервенция ", каза Де Кро, говорейки на британски.

Делото за пари против въздействие включваше Франк Крейелман, народен представител от белгийската крайнодясна партия Vlaams Belang, за който се твърди, че е получил пари от китайски шпионин с цел да повлияе на белгийската и европейската политика.

Де Кроо, чиято страна пое шестмесечното ротационно председателство на Съвета на Европейски Съюз при започване на този месец, е в Пекин за двудневно държавно посещаване, по време на което трябва да се срещне със Си.

В края на декември белгийският министър председател сподели пред белгийските медии, че ще изрази загрижеността си по отношение на китайската интервенция в политиката на ЕС по време на визитата, заявявайки, че Пекин на моменти е приемал " доста враждебни настройки ".

Пътуването идва в необикновен геополитически миг, ден преди деликатно следените президентски избори в Тайван и до момента в който връзките сред Европейски Съюз и Китай срещат няколко трудности, в това число достъпа на европейски компании до китайския пазар.

" Ние в действителност имаме една упоритост, а точно да разтеглим икономическите връзки, които ще бъдат по-балансирани и да обсъдим по какъв метод можем да получим по-добър достъп до китайския пазар ", сподели Де Кро.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР