Белгийският премиер Александър де Кро предупреди, че европейската среща на

...
Белгийският премиер Александър де Кро предупреди, че европейската среща на
Коментари Харесай

Белгийският премиер: Срещата на върха на ЕС без решение за цените на енергията би била европейски провал

Белгийският министър председател Александър де Кро предизвести, че европейската среща на върха в четвъртък и петък би трябвало да вземе решение за ограничения за по-добър надзор на цените на силата и за отбрана на фамилиите и бизнеса , съобщи белгийската организация Белга.

„ Сега е времето да изпратим категоричен политически сигнал, че имаме волята повече да не толерираме високите цени на газа. Обратното би било изцяло безконтролно, неуспех за Европа “, сподели Де Кро през днешния ден в белгийския парламент.

В комисията по европейски въпроси Де Кро направи бърз обзор на срещата на върха в Прага и насочи взор към срещата на върха в края на тази седмица, на която ще се разисква енергийната рецесия и европейския отговор към нея.

" Европа е в седмицата на истината. Въпросът е нагоре или надолу. Времето за оправдания изтече ", сподели Де Кро. Следователно за него срещата на върха е " най-важният Европейски съвет от доста време насам ".

За да се избегне повтаряне на ценовата конкуренция на енергийните пазари от пролетта и лятото, водачите би трябвало да вземат кардинално решение за взаимност, надзор на цените и взаимно закупуване на газ. По този метод правната и оперативна подготовка ще бъде подготвена до пролетта на 2023 година, твърди Де Кро.

Според Белгия Европейският съюз би трябвало да употребява груповата си тежест, като се ангажира с групово закупуване на газ на международните пазари. „ Това се прави най-добре посредством основаване на европейски картел, сплотяващ сериозна маса от европейските енергийни компании, които могат да подписват дълготрайни контракти, без да се конкурират с други европейски играчи “, сподели Де Кро. „ Това е най-хубавата гаранция за сигурността на доставките и за поддържане на цената “.

Подобни групови покупки би трябвало да бъдат съпроводени от обвързващи съглашения за взаимност на доставките сред държавите-членки, сподели Де Кро. По-конкретно това значи, че ще има задоволително доставки за страните с по-голяма взаимозависимост от съветски газ или със усложнен достъп до полутечен природен газ.

Месеци наред Белгия се пробва да наложи таван на цените на газа в подтекста на рецесията. За Де Кро кардиналното решение за създаване на „ краткотрайна и незабавна намеса в цената на газа на пазара на едро " би трябвало да бъде взето най-сетне тази седмица.

„ При изискване че има задоволително ясни съглашения по отношение на сигурността на доставките и солидарността, би трябвало най-сетне да бъде допустимо да се направи тази стъпка “. Сега белгийският министър председател е окуражен „ повече, в сравнение с през последните седмици ", че това ще стане. Заедно с Италия, Полша и Гърция, Белгия към този момент е създала ново предложение за „ динамичен кулоар на цените на газа “.

И най-после, Де Кро също желае да форсира промяната на показателя на цената на газа и енергийния пазар.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР