Белгийският премиер Александър Де Кро обяви днес, 12 април, че

...
Белгийският премиер Александър Де Кро обяви днес, 12 април, че
Коментари Харесай

Белгия разследва руска „намеса“ в Европейския парламент

Белгийският министър председател Александър Де Кро разгласи през днешния ден, 12 април, че е започнало разследване по съмненията за съветска интервенция в общоевропейските избори през юни. Той съобщи, че разследващата работа на страната му е удостоверила съществуването на мрежа, която се пробва да подкопае поддръжката за Украйна, съобщи ABC News.

„ Белгийските разследващи служби потвърдиха съществуването на мрежи за проруска интервенция с активност в няколко европейски страни, а също и тук, в Белгия “, сподели Де Кро, чиято страна сега е ротационен ръководител на Европейския съюз.

Мярката е за най-малко още месец

Той изясни още, че белгийските служби работят в тясно съдействие с чешките управляващи, откакто там е била разкрита интервенция за оказване на проруско въздействие.По думите му разследването е посочило, че към членове на Европейския парламент са били отправяни запитвания и са им били предлагани пари, с цел да разпространяват съветската агитация.

Бившият евродепутат Антонио Панцери ще свидетелства против останалите обвинени по следствието за корупция в Екологичен потенциал

„ Според нашата разследваща работа задачите на Москва са доста ясни. Целта е да се помогне за избирането на повече проруски претенденти в Европейския парламент и да се ускори избран проруски разказ в тази институция “, сподели още той пред кореспонденти.

„ Целта е доста ясна: отслабената европейска поддръжка за Украйна служи на Русия на бойното поле и това е същинската цел на разкритото през последните седмици “, добави белгийският министър председател. Той обаче не даде повече елементи за това дали има обвинени към този момент.

Как „ Катаргейт “ раздруса Брюксел

Разследването за корупция в Европейският праламент - „ Катаргейт “, е един от най-тежките кавги от години насам в Брюксел и най-големият в историята на Екологичен потенциал.  

Сред изказванията бяха, че обилни парични суми или дарове са били раздавани на парламентаристи, заемащи стратегически позиции.

Миналата седмица бяха задържани италианският евродепутат Андреа Козолино, както и белгийският му сътрудник – Марк Тарабела

По следствието от 2022 година и бяха арестувани някогашният зам.-председател на Екологичен потенциал Ева Кайли, сътрудникът ѝ Франческо Джорджи, евродепутатите Андреа Коцолино, Марк Тарабела и Антонио Панцери. Всички към този момент са на независимост, като Панцери, упрекнат за началник на проведена незаконна група, подписа съглашение с прокуратурата и стана предпазен очевидец.

През февруари тази година стана ясно и за публикувани елементи от звукозапис на диалог сред един от проверяващите и един от обвинените. В него се чува, че може да се чака подписаното с главния обвинен съглашение за предпазен очевидец да бъде анулирано. Ако Панцери бъде махленски в неистина, отпада силата на подписаното съглашение, което предвиждаше той да получи наказване под минимума по закон.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР