Белгийският министър на правосъдието Винсент Ван Куикенборн обеща да не

...
Белгийският министър на правосъдието Винсент Ван Куикенборн обеща да не
Коментари Харесай

Брюксел: Изтичането на информация застрашава делото „Катаргейт“

Белгийският министър на правораздаването Винсент Ван Куикенборн даде обещание да не остави " камък върху камък " в следствието за корупция, което раздрусва Европейски Съюз, само че предизвести, че повторното приключване на информация от следствието е " рисково " за обезпечаването на правораздаване.

Белгия е на предната линия на най-голямото следствие за корупцията в Европейски Съюз от съвсем четвърт век насам, на фона на изказванията, че Катар и Мароко са купували въздействие в Европейския парламент. От 10 декември насам белгийската федерална полиция извърши серия от минимум 20 обиска в жилища и офиси в Брюксел, като иззе мобилни телефони, компютри и над 1,5 млн. евро в брой.

Четирима обвинени са задържани по предварителни обвинявания в " присъединяване в незаконна организация, пране на пари и корупция ". Сред тях е и Ева Кайли, гръцки евродепутат, отстранена от поста заместник-председател на Европейския парламент след експлоадирането на абсурда, която ще остане в ареста най-малко още един месец, написа „ Политико “.

Някои от юристите на обвинените към този момент подлагат на критика белгийското следствие, като най-малко един от тях е написал до правосъдната власт, че " има голям процедурен проблем " заради приключването на основни документи към медиите. Вестниците в действителност изнесоха пикантни детайлности за открити тайници с пари и самопризнания, които надалеч надвишават формалните известия.

Проблемът за белгийските следователи е, че отбраната може да се възползва от този теч на информация, с цел да нападна процедурни пропуски по делото и да твърди, че правото на професионална загадка и правото на достъп до запечатани документи са били нарушени.
Утвърждаване на върховенството на закона
В изявление за " Политико " Ван Куикенборн съобщи, че федералната прокуратура е почнала наказателно следствие на сходно приключване на информация, с цел да резервира доверието в правосъдния развой.

" Защитата може да употребява това, несъмнено, тъй като презумпцията за невиновност е различен принцип на нашата правова страна. Не е работа на пресата да стартира да осъжда хората авансово. Това, несъмнено, е внимателно - това е рисково ", сподели той, говорейки от предпазено жилище, където прекарва Коледа заради заканите против него от страна на незаконни групировки като наркобанди.

Белгийският министър на правораздаването внимаваше да не разкрива детайлности от следствието, защото това би могло да попречи на делото. Той обаче удостовери, че белгийската държавна сигурност, в съдействие с няколко други европейски разследващи служби, е била в основата на следствието, като добави, че инспекцията е почнала още през март 2021 година Той акцентира: " Нашата белгийска правосъдна система работи доста добре с италианската правосъдна система по това досие ". Трима от четиримата обвинени, на които са повдигнати предварителни обвинявания, са италианци.

Според Ван Куикенборн белгийското следствие демонстрира по какъв начин вложенията в белгийската правосъдна система, белгийските разследващи служби и антикорупционния отдел на белгийската полиция към този момент се отплащат. Домакинството на европейските институции, НАТО и други интернационалните институции е обвързвано с отговорности, акцентира фламандският политик. Белгия не дава " свободен пропуск на нарушителите ", означи той, а продължаващото следствие " изпраща също по този начин сигнал към тези, които желаят да тръгнат по същия път в бъдеще ".

" Белгийската държавна сигурност работи освен в битката против тероризма и екстремизма, само че и в битката против шпионажа и задграничната интервенция ", сподели той. " Ние се насочваме най-вече към страни, които се стремят да дестабилизират нашето общество ", продължи той, акцентирайки Русия, Китай и " нелоялни страни " като страни, които са ясно на радара на белгийската разследваща работа.

Той загатна и за личната си Коледа под защита. " Ситуацията, в която се намирам сега, също потвърждава, че проведената престъпност се пробва да се намеси - посредством заплашване и принуждение, в нашето общество. Помолихме също по този начин държавната сигурност да работи доста съответно по този въпрос, да прегледа възможния проблем с корупцията в нашата система [...] да прегледа въздействието на решенията и органите за взимане на решения. "

По отношение на контрола и салдото Белгия се надява в бъдеще да си сътрудничи с Европейския парламент в още по-голяма степен, сподели той и съобщи, че може да се направи повече.

" От Европейския парламент зависи да провежда по-добри механизми за надзор във връзка с членовете на Европейския парламент, както и да провежда по-голяма бистрота в процеса на взимане на решения. Белгийската правосъдна система на драго сърце би работила още по-тясно с Европейския парламент. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР