Белгийският евродепутат Марк Тарабела ще бъде преместен под домашен арест,

...
Белгийският евродепутат Марк Тарабела ще бъде преместен под домашен арест,
Коментари Харесай

Още един от замесените в "Катаргейт" ще бъде пуснат под домашен арест

Белгийският евродепутат Марк Тарабела ще бъде изместен под домакински арест, откакто беше арестуван повече от два месеца в очакване на правосъден развой като част от следствието на хипотетична корупционна скица за пари против въздействие в Европейския парламент, станала известна като " ", съобщи " Политико ".

" Току-що научихме с облекчение за идното освобождение на Марк Тарабела ", писа член от близкото обграждане на евродепутата социалист до " Политико ". Говорител на белгийската федерална прокуратура също удостовери идното освобождение на Тарабела от затвор във Валония.

Адвокатът на Тарабела съобщи, че евродепутатът ще бъде под домакински арест - с гривна за електронно наблюдаване - и даде обещание да продължи да се бори за цялостното освобождение на клиента си на правосъдно съвещание идващия месец.

Европейският парламент гласоподава за повдигане на имунитета на Тарабела по-рано тази година, с цел да разреши на белгийските управляващи да проверяват, а групата на социалистите и демократите го в профил като член. След това Тарабела беше задържан на 10 февруари и упрекнат в корупция, пране на пари и присъединяване в незаконна организация в следствието, концентрирано върху изказвания, че страни, в това число Катар, са работили за оказване на въздействие върху Европейския парламент посредством заплащания.

Бившият евродепутат Пиер Антонио Панцери, който управляващите считат за водач в корупционната скица, сподели на проверяващите, че Тарабела е приел 140 хиляди евро подкупи от него в подмяна на въздействие върху парламентарната работа, обвързвана с Катар.

Панцери, с белгийските управляващи и призна виновността си, също беше освободен от ареста предходната седмица при сходни условия на като Тарабела. Но юристът на Тарабела настоя, че клиентът му не е признал никаква виновност. С стартирането на Тарабела под домакински арест единствено един човек, упрекнат в следствието " Катаргейт ", ще остане в пандиза: някогашният зам.-председател на Европарламента.
Евродепутатът Андреа Коцолино е под домакински арест в Италия.

Неговите юристи потвърдиха пред " Политико ", че във вторник за четвърти път италианските съдии са отсрочили решението дали да го екстрадират в Белгия. За следващ път съдът в Неапол прикани белгийските прокурори да изпратят доказателства за и да дават повече детайлности за заповедта за арест, издадена от тях през февруари. Следващото съвещание в Италия е планувано за 2 май.

Белгийските управляващи не са изпратили никакви подкрепящи документи от предходното съвещание на 14 март, сподели пред " Политико " юристът на Коцолино.

Екипът на отбраната му твърди, че преместването в белгийски затвор би заплашило здравето на техния клиент, защото той страда от сърдечно заболяване.

Коцолино е упрекнат в приемане на подкупи от Мароко в подмяна на отбрана на ползите на страната в Европейския парламент. Той отхвърля да е направил нарушаване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР