Белгийският депозитар “Евроклиър се връща към обслужването на редица руски

...
Белгийският депозитар “Евроклиър се връща към обслужването на редица руски
Коментари Харесай

Признаха поражението. Западът възобновява сътрудничеството с Русия

Белгийският депозитар “Евроклиър ” се връща към обслужването на редица съветски облигации с падеж през 2025 година Клиринговата къща предизвести вложителите, че разплащанията ще се правят единствено след деликатна инспекция и могат да бъдат прекъснати още веднъж когато и да е. Кой ще може да получи парите си?

Кръгът на определените

Според “Блумбърг ” става дума за скъпи бумаги на стойност към два милиарда $. За частни вложения към момента не се приказва. Решението беше взето, когато стана ясно, че притежателите на активи не подлежат на наказания.

Обсъждаха това няколко месеца. През декември Министерството на финансите на Люксембург за малко - до 7 януари - към този момент анулира рестриктивните мерки върху активите в системата “Клиърстрийм ”. Реални заплащания тогава обаче нямаше - те се позоваха на неяснотата на текстовете в заявките и на това, че идват от глобени лица. Някои брокери по този начин и не получиха отговор на запитвания.

Експерти считат, че “Евроклиър ” е повлияна от правосъдния казус. През април “Банката на Санкт Петербург ” съумя да възвърне от тях 107 милиона $ лични средства. Белгийското министерство на финансите е издало лиценз на БСПб за освобождение на активи, сподели генералният управител на отдела Александър де Геест.

„ Сега, когато депозитарът уголемява активността си в Полша и притегля нови сътрудници, те би трябвало да показват надеждност и подготвеност да извършват отговорности при всевъзможни условия “, изяснява капиталовият консултант Юлия Кузнецова. Анализаторите считат, че се водят договаряния за взаимно деблокиране на активи. „ Централната банка на Русия предложи това предходната година, само че не беше допустимо да се схванат “, спомня си тя.

Справедливо подозрение

Тъй като вложителите не получиха удръжки от блокирани активи, до края на 2022 година салдото на “Евроклиър ” се усили с 99 милиарда евро до 124 милиарда.

„ Освен това салдото на средствата, произлизащи от глобите, се влага за минимизиране на кредитния риск “, сподели Кузнецова. Само лихвите върху подпожертвуваните активи на Русия възлизат на 821 милиона евро предходната година и 734 милиона през първото тримесечие на 2023 година

Те направиха доста пари - и то изцяло незаконно. Съдебният спор заплашва със обилни загуби и загуби на известност. С частични облекчения депозитарът се пробва да се освободи от отговорност, като в същото време минимизира действителните заплащания. " Имайте поради, че те избраха единствено държавни облигации, до момента в който организацията се концентрира върху разнообразни инспекции. Изглежда, че те ще се опитат да избегнат действителни заплащания под разнообразни предлози ", прибавя специалистът.

Празен портфейл

Въпреки това Александър Разуваев, член на Надзорния съвет на Гилдията на финансовите анализатори и мениджъри на риска, преглежда дейностите на “Евроклиър като жест на благосклонност. „ Мисля, че на Запада към този момент е ясно, че СВО няма да завърши в тяхна изгода и те демонстрират подготвеност за договаряния и взаимни отстъпки “, споделя той. Освен това западните вложители ще получат огромна облага от размразяването на активи, защото съветските компании заплащат великодушни дивиденти.

Има едно “но ”

„ Решението на “Евроклиър ” може да се преглежда като отчасти унищожаване на глобите “, споделя икономистът Андрей Лобод.

В същото време европейските депозитари изискват съблюдаване на възбраните от трети страни. Например казахстанските брокери бяха принудени да отделят съветските клиенти в обособена група, с цел да „ оценят техния брой “. Всяка интервенция стартира с разбор и това е първата стъпка към ръководството на съветските активи настрана от общия пул, показват специалистите.

Китайската централна банка, страхувайки се от вторични наказания, на 13 юни забрани на съветски клиенти да трансферират юани в Европейски Съюз, Швейцария, Англия и Съединени американски щати. Местни компании и жители са употребявали сметки в китайска валута в чужбина, с цел да държат средства там в относителна сигурност, в това число заплащане за колета за успореден импорт. Сега няма по какъв начин.

И частните, и обществените задгранични вложения към този момент са прекомерно рискови. " Причината за прекъсване на придвижването на средства към Русия може да възникне от нулата. Около три милиарда евро надали ще бъдат изцяло върнати на притежателите на активи, даже макар огледалните наказания на нашия депозитар ", е уверен Лобода. На този декор дейностите на европейските клирингови къщи наподобяват по-скоро като измама, в сравнение с като действително връщане към правилата на неприкосновеността на частната благосъстоятелност.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР