Белгийските власти върнаха зъба на националния герой на африканската държава,

...
Белгийските власти върнаха зъба на националния герой на африканската държава,
Коментари Харесай

Белгия върна останките на Патрис Лумумба на конгоанците

Белгийските управляващи върнаха зъба на националния воин на африканската страна, герой за нейната самостоятелност, на Демократична република Конго.

Ковчегът, затрупан с конгоанското знаме, беше откаран в посолството на ДРК в Брюксел. Белгийският министър председател Александър Де Кро още веднъж се извини, което към този момент бе направено и през 2002 година, когато Брюксел призна моралната си отговорност за гибелта на Лумуба и последствията от нея. През 2020 година крал Филип също изрази своето „ най-дълбоко страдание “ за „ колониалните рани “.

„ Не е обикновено останките на един от бащите-основатели на конгоанската нация да се съхраняват в продължение на шест десетилетия при неразбираеми условия, в никакъв случай не са изяснени същински и няма с какво да се гордеем “, сподели Александър Де Кро.

Той напомни, че през 2000-2001 година парламентарна анкетна комисия " заключи, че белгийското държавно управление очевидно е пренебрегнало физическата цялост на Патрис Лумумба и че след убийството му същото държавно управление съзнателно популяризира неистини за събитията на гибелта му ".

" Така няколко министри от тогавашното белгийско...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР