Белгийският съд осъди терористите зад атентатите в Брюксел през 2016 г.

...
Белгийски съд издаде в петък присъди, вариращи до доживотен затвор,
Коментари Харесай

Белгийски съд издаде в петък присъди, вариращи до доживотен затвор, на осем мъже за джихадистите атентати в Брюксел през 2016 г., слагайки край на най-големия наказателен процес в страната.

Самоубийствените атентати на 22 март 2016 г. на главното летище на Брюксел и в метрото убиха 32 души и бяха поети от групировката "Ислямска държава".

Френският гражданин Салах Абдеслам и белгийско-мароканецът Мохамед Абрини – вече осъдени на доживотен затвор от Франция за клането през 2015 г. в Париж – бяха най-известните от шестима виновници, признати за виновни за убийство през юли.

Абрини, който беше един от планираните атентатори, но реши да не се взриви в последния момент , получи 30 години затвор.

Съдът постанови да не даде на Абдеслам допълнителен срок, след като той беше осъден в Белгия на 20 години през 2018 г. заради престрелка.

Атаките – близо до щабовете на двете НАТО и ЕС – бяха част от вълна от атаки, поети от групировката Ислямска държава в Европа.

Стотици пътници и транспортен персонал бяха осакатени и седем години по-късно много жертви, роднини и спасители остават травматизирани.

Властите по-късно повиши официалния брой на загиналите от атаките до 35, след като установи връзка между претърпяната травма и смъртта на още трима души впоследствие.

Десетки ранени оцелели и опечалени роднини дадоха емоционални показания по време на месеците на изслушванията.

Процесът, който започна в края на миналата година, се проведе при строги мерки за сигурност в преустроената бивша централа на военния съюз на НАТО.

Абдеслам, който навърши 34 години в петък, беше единственият оцелял извършител на атаката в Париж през 2015 г. уби 130 души.

Той беше избягал в Брюксел, след като участва в атентатите в Париж и се криеше четири месеца в апартамент, приютяващ членове на местната клетка.

Белгийски съд отхвърли молбата на осъдения да остане в страната, за да изпълни присъдата си и в крайна сметка трябва да се върне във Франция, за да я излежи.

Абрини беше признат за виновен, че е бил в един от екипите атентатори самоубийци, които са атакували летище и метростанция в Брюксел.

Той свидетелства, че е решил в последния момент да не детонира експлозива си на летището – както направи друг обвиняем, Осама Крайем, швед от сирийски произход.

Крайем получи доживотна присъда, заедно с Билал Ел Махуки и Усама Атар.

Атар, старши командир в групировката "Ислямска държава", който ръководеше джихадистката клетка, беше съден задочно, тъй като се предполага, че е загинал в Сирия през 2017 г.

Ерве Баингана Мухирва, който беше признат за виновен в "участие в дейностите на терористична група", беше осъден на 10 години затвор.

Съдът постанови да не лишава никого от осъдените от белгийското им гражданство.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР