Белгийски съд е приел решение, с което отхвърля молбите на

...
Белгийски съд е приел решение, с което отхвърля молбите на
Коментари Харесай

Белгия отказва да съдейства на вдовици на джихадисти да се върнат от Сирия

Белгийски съд е приел решение, с което отхвърля молбите на вдовици на джихадисти за подпомагане да се върнат от Сирия, оповестиха локални медии.

Молбите са били импортирани от две дами, чиито съпрузи са починали на сирийския фронт в сражения в редиците на "Ислямска страна ". Съпругите последвали джихадистите до фронта, по-късно се върнали да родят в Антверпен и още веднъж поели с новородените си деца към Сирия. Край фронта те родили още веднъж и през днешния ден имат общо шест деца.

Вдовиците са били евакуирани през 2013 година от Сирия в регион под кюрдски надзор. Там те били въдворени в затвор, откъдето са подали искане за подпомагане до белгийските управляващи.

Първоинстанционният съд в Антверпен е отсъдил по-рано тази година, че молбите не могат да бъдат задоволени, тъй като пандизът, в който са жалбоподателите, не се намира под белгийска пълномощия. Съдът е осъдил вдовиците на по пет години затвор. Апелативният съд в Брюксел е удостоверил по-рано тази седмица, че Белгия не е длъжна да спомага в тази ситуация.

Новината идва на фона на известията, че майка на белгийски джихадист, умрял на сирийския фронт, ще взе участие в идните тази есен локални избори. Тя желае да влезе в политиката, с цел да помогне против радикализацията и да способства за търпимостта в обществото. Медиите прецизират, че снаха й и внучето й още са в Сирия, откъдето тя не е съумяла да ги върне макар многократните опити.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР