Белгийски лобист подаде иск лично срещу председателя на Европейската комисия

...
Белгийски лобист подаде иск лично срещу председателя на Европейската комисия
Коментари Харесай

Белгийски лобист съди Урсула фон дер Лайен заради чата с шефа на Pfizer

Белгийски лобист подаде иск персонално против ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред белгийски съд по дело, което може да докара до лишаване на нейния имунитет и инспекция на текстовите известия, разменени  сред нея и изпълнителния шеф на Pfizer Алберт Бурла. Това оповестяват няколко онлайн идзания, в това число и euractiv.com.
Фон дер Лайен и основният изпълнителен шеф на Pfizer Алберт Бурла бяха обвинени, че са договорили непосредствено удължение на контракта за 1,8 милиарда евро за спомагателни дози от имунизациите против ковид за страните от Европейски Съюз посредством текстови известия. 
В претекстовете си за желае Фредерик Балдан, белгийски лобист, упълномощен към европейските институции, твърди, че хипотетичните нарушавания са подкопали обществените финанси на страната му и публичното доверие, което е „ групова религия в страната като институционална власт, която да работи за общото богатство ”.
Балдан подал жалбата си на първа инстанция в Лиеж на 5 април. Съдията би трябвало да проверява случая и не може да се каже, че искът е неприемлив или безпочвен, изясни Даян Протат, юрист в адвокатската гилдия в Париж, в изявление за France Soir на 14 април. Това значи, че е допустимо съдията да изиска освобождение на фон дер Лайен от правото й на имунитет за осъществяване на следствието.
„ SMSgate поема в престъпна посока. Председателят на Европейската комисия е упрекнат в „ узурпиране на функционалности и служба “, „ заличаване на обществени документи “ и „ нелегално лишаване на ползи и корупция “. Това би трябвало да се наблюдава, както и настоящото следствие от Европейската прокуратура “, написа евродепутатът Мишел Ривази (Зелени/ЕСА) в Twitter.
Според лобиста, фон дер Лайен е работила отвън договорите на Европейски Съюз и отвън мандата си от името на страните членки, в това число Белгия, на която той е жител. По отношение на здравните въпроси договорите на Европейски Съюз дават на Съюза спомагателна подготвеност, което значи, че това не е изключителна или споделена подготвеност с страните.
Балдан твърди, че страните членки са упълномощили Комисията да подписа рамков контракт за закупуване на ваксини от тяхно име, а не от самата фон дер Лайен. Относно спорните текстови известия, които към този момент бяха поискани от Европейския омбудсман и Европейската счете палата, той твърди, че в случай че фон дер Лайен ги изтрие, това би било еднакво на заличаване на административни документи. Ако пък фон дер Лайен откаже да разкрие известията, тъй като са частни, тогава те биха могли да се поясняват като доказателства за интимна връзка сред фон дер Лайен и Бурла. Това към този момент би било сериозен спор на ползи при договарянията по контракта, добави той.
В желае си Балдан показва и специфичната привилегия, която Pfizer получава като снабдител на ваксини за Европейски Съюз. От 40,4 милиона ваксини против COVID-19, получени от Белгия от всички производители през 2022 година, 27,9 милиона са от Pfizer, сочат данни на Института за публично здраве Sciensano.
Лобистът съобщи пред EURACTIV, че ще изиска от съдия-следователя, който дава отговор за случая, да се запознае с текстовите известия. Това е негово законно право в границите на следствието.Балдан желае 50 000 евро за моралните си вреди. 
Решението си да съди персонално председателката на Европейската комисия той взема откакто участва на конференция, проведена предходната година в Европейския парламент в Страсбург от членовете на Екологичен потенциал от „ Идентичност и народна власт “ (ID) Виржини Джорон и Кристин Андерсън, отдадена на страничните резултати от ваксина срещу ковид. Още тогава той съобщи, че съществува проблем с европейската народна власт и метода, по който Комисията се оправя със обстановката.

New York Times и Bild съдят Европейска комисия поради есемесите на фон дер Лайен за Pfizer

Още през февруари стана ясно, че „ Ню Йорк Таймс “ съди Европейската комисия поради това, че изпълнителната институция не е разгласила текстовите известия сред нейния ръководител Урсула фон дер Лайен и изпълнителния шеф на Pfizer Алберт Бурла.
Вестникът твърди, че Комисията е изправена пред правно обвързване да разгласява есемесите, които биха могли да съдържат информация за покупко-продажбите на Европейски Съюз за закупуване на дози COVID-19 на стойност милиарди евро. Делото е заведено на 25 януари и оповестено в обществения указател на Съда на Европейските общности, написа Politico.eu
Германският ежедневник Bild по-рано също заведе поредност от правосъдни каузи против Комисията, искайки откриване на документи, свързани с договаряния за закупуване на имунизациите против COVID-19, създадени от Pfizer/BioNTech и AstraZeneca.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР