Белгийската прокуратура обяви днес, че разглежда атаката в стила на

...
Белгийската прокуратура обяви днес, че разглежда атаката в стила на
Коментари Харесай

Нападателят, убил трима души в Лиеж, предният ден пребил до смърт с чук наркодилър

Белгийската прокуратура разгласи през днешния ден, че преглежда офанзивата в стила на „ Ислямска страна “, при която през вчерашния ден бяха убити трима души в източния град Лиеж като терористичен акт, съобщи Българска телеграфна агенция.

Нападателят, който бе разпознат като Бенжамен Ерман, наръгал неведнъж с нощ две полицайки, преди да употребява оръжията им, с цел да ги простреля - способ, който съгласно проверяващите се предлага в онлайн видеозаписи на джихадистката организация.

Полицията се пробва да разбере точните претекстове зад офанзивата на 31-годишният мъж, който в последните 10 години влизал и излизал от пандиза поради принуждение и дребни закононарушения. Той бил в отпуска, когато направил нападението.

След като умъртви полицайките, Ерман откри огън и умъртви 22-годишен студент, намиращ се в паркирана кола на мястото до водача. После взе за заложничка чистачка в близко учебно заведение, като съумя да рани няколко служители на реда, преди да бъде убит.

Контакти с радикализирани лица

„ Квалифицираме станалото като терористични убийства и опит за терористични убийства “, съобщи представителят на федералната прокуратура Ерик ван дер Сипт на брифинг в Брюксел.

Той уточни, че това се базира на няколко „ първи детайли “ от следствието – фактът, че причинителят изкрещял няколко пъти „ Аллах акбар “ (Бог е велик) и информация от органи по сигурността, че е бил в контакт с радикализирани лица “. Последната информация датирала от края на 2016-а и началото на 2017 година и от този момент не е била доказана.

Прокуратурата взела поради и метода му на дейности – офанзива против въоръжени служители на реда и потребление на оръжията им против тях, каквито офанзиви имало в Брюксел през 2016 година и отговорност за тях поела „ Ислямска страна “.

Вътрешният министър Жан Жамбон обаче предизвести да не се избързва с извода за  екстремистки претекстове. „ Има сигнали за радикализация в пандиза, само че дали тази радикализация е довела до тези дейности? Можем да си зададем доста въпроси “, сподели той пред радио RTL.

Брутално ликвидиране с чук

Специално внимание се отделя на грубо ликвидиране на хипотетичен дилър на хероин, обвързван с Ерман, който бил пребит до гибел с чук късно в понеделник в село до границата с Люксембург.

Разследващите откриха във вторник чука в колата на Ерман и Жамбон сподели, че съгласно полицията нападателят в Лиеж направил убийството часове, откакто бил пуснат от пандиза. Прокуратурата удостовери, че Ерман е разследван за случая.

Белгийски медии показват, че нападателят в Лиежимал непрекъснати проблеми със спазването на законите, съобщи Българска телеграфна агенция.

Още като малолетен той бил подвластен от хероин, биел се е без мотив, взел участие е във въоръжени кражби. Ерман неведнъж е бил арестуван и осъждан, като някои от присъдите му са били ефикасни. Често правил закононарушенията си в съучастничество с брат си.

Дебат за политиката на пандизите

Фактът, че Ерман направил убийствата, до момента в който бил пуснат в отпуска, провокира спор в Белгия за политиката на пандизите. Той другояче трябвало да бъде освободен дефинитивно през 2020 година

„ Чувствам отговорност, защото давам отговор за пандизите “, съобщи министър на правораздаването Кун Генс. Но посочи, че до момента Ерман неведнъж е бил освобождаван за по няколко часа, както в понеделник, и постоянно се прибирал непринудено в пандиза.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР