Белгийската правителствена коалиция обяви в петък, че се е договорила

...
Белгийската правителствена коалиция обяви в петък, че се е договорила
Коментари Харесай

И Белгия въвежда 4-дневна работна седмица

Белгийската държавна коалиция разгласи в петък, че се е договорила за промяна на трудовото законодателство, която вкарва, наред с други неща, опцията за четиридневна работна седмица.

Така наречената " договорка за претовареност " има за цел да обезпечи повече еластичност и независимост в изискванията на труд за повишение на заетостта измежду пълнолетното население с над 80% до 2030 година от сегашните 70,6%.

Като най-съществен аспект на промяната, Белгия ще понижи работната седмица на цялостен работен ден от пет дни на четири, като резервира същия брой седмични часове.

На процедура хората със общоприетия белгийски контракт, в случай че желаят, биха могли да работят по 10 часа всеки ден вместо осем часа, с цел да имат спомагателен почивен ден всяка седмица.

На хората също ще бъде разрешено да избират други варианти, като да вземем за пример отмора през цяла седмица или периодично повтаряне на работното време всяка седмица.

Сделката също има за цел да ускори правата на най-уязвимите чиновници, като служащите в платформи и предлага групов контракт в електронната търговия.

Решението също по този начин предизвиква служащите да напредват в кариерата си, като им дава право на пет платени дни за образование и подкрепя прехода сред две работни места.

Законопроектът, учреден на съглашението, към момента не е признат във федералния парламент.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР