Белгийската правителствена коалиция обяви в петък, че се е договорила

...
Белгийската правителствена коалиция обяви в петък, че се е договорила
Коментари Харесай

Белгия въвежда 4-дневна работна седмица


Белгийската държавна коалиция разгласи в петък , че се е договорила за промяна на трудовото законодателство , която вкарва, наред с други неща, опцията за четиридневна работна седмица .

Така наречената " договорка за претовареност " има за цел да обезпечи повече еластичност и независимост в изискванията на труд за повишение на заетостта измежду пълнолетното население с над 80% до 2030 година от сегашните 70,6%.

Като най-съществен аспект на промяната, Белгия ще понижи работната седмица на цялостен работен ден от пет дни на четири , като резервира същия брой седмични часове .

На процедура хората със общоприетия белгийски контракт, в случай че желаят, биха могли да работят по 10 часа всеки ден вместо осем часа, с цел да имат спомагателен почивен ден всяка седмица .

На хората също ще бъде разрешено да избират други варианти, като да вземем за пример отмора през цяла седмица или периодично повтаряне на работното време всяка седмица .

Сделката също има за цел да ускори правата на най-уязвимите чиновници, като служащите в платформи и предлага групов контракт в електронната търговия.

Решението също по този начин предизвиква служащите да напредват в кариерата си, като им дава право на пет платени дни за образование и подкрепя прехода сред две работни места.

Законопроектът, учреден на съглашението, към момента не е признат във федералния парламент.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР