Белгийската правителствена коалиция е пред риск да се разпадне заради

...
Белгийската правителствена коалиция е пред риск да се разпадне заради
Коментари Харесай

Белгийското правителство пред рухване

Белгийската държавна коалиция е пред риск да се разпадне поради скандал, обвързван с наложително връщане на 100 души в Судан, написа " Гардиън ".

Премиерът на страната Шарл Мишел съобщи пред малкия екран, че няма да разреши да бъде " изнудван или заплашван ", откакто фламандската националистка партия Новофламандски алианс (N-VA), една от трите партии в обединението, предизвести, че може да отдръпна поддръжката си поради аферата.

Тео Франкен, член на N-VA и министър на имиграцията, е разследван по отношение на изказвания, че суданските мигранти са пристигнали в страната, с цел да извършат закононарушения, откакто той разрешил на трима чиновници да ревизират документите им преди бъдат върнати.

В неделя Барт де Вевер, водач на N-VA, предизвести, че по-скоро би свалил държавното управление, в сравнение с да разреши почитан представител от партията му да бъде заставен да подаде оставка.

" Ако бъде поискано Тео Франкен да се отдръпна, N-VA също ще се отдръпна. По тази тематика аз съм доста явен. Подкрепям Тео Франкен и няма да разреша да бъде отхвърлен ", закани се Вевер.

Трите партии подписаха съдружно съглашение през 2014 година след 138 дни на договаряния. Администрацията на Мишел е известна като " държавното камикадзе " поради нестабилния състав на обединението. Мишел води единствената франкофонска партия в държавното управление Реформаторско придвижване. За първи път сепаратистката N-VA взе участие във властта.

Премиерът увери, че какъвто и да е резултатът от инспекцията, оставката на Франкен не е сложена на карта, което пък накара водача на социалистите в Народното събрание да разгласи, че Белгия " повече няма министър председател ".

Мишел също е упрекван, че се е трансформирал в " марионетка " на N-VA.

42-годишният министър-председател, най-младият министър председател в историята на страната, счита, че не са нужни промени в кабинета.

Според специалисти Шарл Мишел се намира в извънредно неуместна позиция, защото знае, че Франкен не може да бъде бутнат. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР