Белгийската полиция издирва въоръжен мъж, който застреля двама шведски граждани

...
Белгийската полиция издирва въоръжен мъж, който застреля двама шведски граждани
Коментари Харесай

Двама шведи бяха убити в Брюксел при „възможна терористична стрелба“

Белгийската полиция търси въоръжен мъж, който простреля двама шведски жители и рани трети човек в Брюксел като мъж, който разпознава се като член на групировката ИДИЛ (ISIS), която пое отговорност за офанзивата във видеоклип, оповестен онлайн.

Заподозреният избяга от местопроизшествието след стрелбата в понеделник вечерта.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла. Погребението се организира за палестинско-американско момче, убито при хипотетично закононарушение от ненавист Как гибелта на високопоставени обвинени в убийства ще повлияе на изборите в Еквадор? Виновни ли са Израел и Хамас за военни закононарушения? Американският сенатор Боб Менендес е упрекнат, че е работил като нерегистриран сътрудник за Египет завършек на списъка

Ерик Ван Дуйс, представител на федералната прокуратура, сподели, че следствието е фокусирано върху „ допустима терористична мотивация за стрелбата “, откакто „ в обществените медии беше оповестено изказване за отговорност “.

„ Този ​​човек твърди, че е въодушевен от Ислямска страна “, сподели Ван Дуйс. „ Шведската народност на жертвите беше изтъкната като евентуален претекст. “

Швеция увеличи паниката си до второто най-високо равнище през август, предупреждавайки за увеличение на заканите против шведските ползи в чужбина, откакто изгарянето на Корана от иракски емигрант в Швеция възмути мюсюлманите и докара до закани от твърдолинейни групи. < /p>

Белгийският министър председател Александър де Кроо удостовери в обществената медийна платформа X, известна преди като Twitter, че жертвите са били шведи.

„ Току-що изказах откровените си съболезнования на шведския министър председател след мъчителната офанзива против шведски жители в Брюксел довечера “, написа де Кроо.

„ Нашите мисли са със фамилиите и приятелите, които изгубиха своите близки. Като близки сътрудници, битката против тероризма е взаимна. ”

Федералният прокурор сподели, че третата жертва, която е ранена, само че чието положение не е животозастрашаващо, е водач на такси. Прокурорът прикани жителите на Брюксел да останат на закрито, до момента в който опасността отмине.

Сигналът за опасност в Брюксел беше нараснал до най-високата си оценка от 4, което значи, че „ опасността е извънредно сериозна “. Преди беше на 2, показвайки междинна опасност.

Заподозреният нападател, наричащ себе си Абдесалем Ал Гуилани, твърди във видео в обществените медии, че е „ герой за [Бог] “ и член на ИДИЛ (ISIS).

Един белгийски вестник сподели, че евентуално жертвите са футболни последователи, като се има поради, че Белгия е хазаин на Швеция в мач от квалификациите за Евро 2024 в понеделник вечерта. Мачът пред 35 000 почитатели беше на националния стадион, близо до стрелбата и бе пресечен на почивката от съображения за сигурност.

На почитателите беше казано да останат в залата след прекъсването и им беше разрешено да изоставен след няколко часа.

„ Разочарован, комплициран, изплашен. Мисля, че всички бяха много уплашени “, сподели Каролин Лохс, почитател от Антверпен.

Видеозаписи от нападението, споделени в медиите, демонстрират мъж в оранжева флуоресцентна жилетка, който идва на скутер, пуска транспортното средство и незабавно изважда огромно оръжие и открива огън по минувачите.

След това нападателят подвигна скутера си и потегли в струпващия се мрак.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР