Белгийската "Малмар", която през 2016 г. обяви намеренията си да

...
Белгийската "Малмар", която през 2016 г. обяви намеренията си да
Коментари Харесай

Чужда компания се отказа да строи завод край Пловдив, няма качествени работници

Белгийската "Малмар ", която през 2016 година разгласи желанията си да построи цех за елементи край Пловдив, се е отказала от инвестицията. Компанията е решила и да приключи производството, което се извършваше в пространства чартърен. Причината за отдръпването й е неналичието на качествена работна ръка за производството.
Намерения

Malmar стъпи в България преди две години, като нае 1000 кв.м за производството на части за тежкотоварна техника. Тогава от компанията оповестиха, че възнамеряват да построят лично дружество в икономическата зона край Пловдив. Ясни станаха даже и някои от параметрите на плана, като се очакваше заводът да е с повърхност от към 4 хиляди кв.м и в него да работят 150 души. От 2006 година компанията има цех в Латвия, а в Белгия се намират централата и логистиката. България беше определена като нискоразходна локация и фокусът се предвиждаше да бъде извънредно върху производството.

Промяна в проектите

Първоначално заводът се очакваше да бъде открит в края на 2016 година, само че по-късно беше отсрочен за идната година. Сега излиза наяве, че планът дефинитивно е изнемощял от проектите на белгийската компания. "Плановете ни се трансформираха фрапантно. Заради доста ниската продуктивност на българските служащи взехме решение да спрем производството в Пловдив ", сподели притежателят и шеф на сдружението Дорсан де Буише. На щат в компанията остават шестима инженери и един административен чиновник. "Те ще работят отдалечено за завода в Латвия и за Белгия ", посочи Де Буише.

Компанията

Белгийската Malmar е основана като металообработваща компания преди 70 години. Днес създава разнообразни елементи за рейсове, камиони, кранове, строителна техника и така нататък, а измежду клиентите й са марки като Volvo, Renault, Caterpillar и Atlas Copco. Пряк притежател на българската "Малмар " е белгийското сдружение Sabidor Invest.

Все още няма резултати за предходната година, които да дадат визия за бизнеса на компанията в страната. Липсва информация и за броя на наетите служащи, само че докладът за 2016 година демонстрира 60 хиляди лева разноски за заплати за непълна година (компанията е записана през май). "Малмар " е имала 272 хиляди лева доходи от продажби и още 274 хиляди лева непродадена продукция, а резултатът за годината е загуба от 71 хиляди лева.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР