Белгийска компания има инвестиционно намерение за 1,1 млрд. евро за

...
Белгийска компания има инвестиционно намерение за 1,1 млрд. евро за
Коментари Харесай

Белгийска компания иска да инвестира 1,1 млрд. евро в производство на батерии в България

Белгийска компания има капиталово желание за 1,1 милиарда евро за произвеждане на акумулатори, разгласи министър-председателят Николай Денков след среща в Министерския съвет с представители на евентуалния вложител.

Премиерът, дружно с отрасловите министри от държавното управление организираха диалози с представители на управлението на белгийската компания Avesta Battery & Energy Engineering, която има желание да създава у нас потомство твърдофазни литиево-йонни акумулатори, които намират необятно приложение в автомобилната промишленост, а също по този начин и в други технологии. 

Общият размер на капиталовото желание е до 1,1 милиарда евро за идващите от три до пет години,

според от това по какъв начин се реализира инвестицията, разгласи министър председателят след диалозите. 

Денков обясни, че капиталовото желание съдържа три обособени детайла. „ Единият е изследователска и развойна база, която е планувано да бъде издигната в Пловдив.

Вторият е цех за произвеждане на литиево-йонни акумулатори, очакван да бъде в Стара Загора.

Специално желая да подчертая, че тази локация е стратегическа за нас. Третият съставен елемент е обвързван с опцията за добиване на метали, които по-късно още веднъж да бъдат влагани в производството на батериите, тъй че приказваме за по този начин наречената кръгова стопанска система. Трите съставния елемент се допълват взаимно “, разясни още министър-председателят. Денков увери още, че в реализирането на тази инвестиция няма да бъдат употребявани токсични материали, каквито има в производството на някои други видове акумулатори. 

Над 1000 работни места

Представителят на компанията Ношин Омар заяви, че в страната ни ще бъдат разкрити над 1000 работни места. 

Това не е единствено инвестиция, а ангажимент към България, демонстрация на опцията за съдействие сред частния и публичния бранш, уточни той и добави, че страната ни е от стратегическо значение за компанията. Участието на България в Европейския алианс за акумулатори е от съществена значимост, което ни оказа помощ да вземем решението за вложения, акцентира Омар.

Новите технологии навлизат в България 

Много е хубаво да се види, че тук се възнамеряват най-новите технологии. В България ще се основат доста благоприятни условия и ще се доразвият нашите двустранни връзки, означи посланикът на Белгия Фредерик Мьорис, който също присъстваше на конференцията. Той напомни, че след няколко седмици страната му поема председателството на Съвета на Европейския съюз и акцентира, че е щастлив да вижда по какъв начин такива вложения развиват европейското равнище на конкурентоспособност.

Насърчаване на вложенията

България смени политиката по поощряване на вложенията, която беше много лимитирана. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев. „ В момента даваме оптимално позволената от Европа държавна помощ. Имайки поради, че това е инвестиция в размер над милиард евро, това би трябвало авансово да бъде в съгласие с Европа по режима за държавни помощи. Стандартна процедура, която ние доста рядко сме употребили в предишното. Важното е, че средствата се дават откакто е направена инвестицията. Със сигурност би трябвало да има цех, с цел да има финансиране и държавна помощ “, изясни Василев.

Министърът акцентира, че се поддържат всички вложители. „ Имаме още пет-шест капиталови плана, които към този момент получиха такова финансиране през Министерския съвет.

Още пет-шест до края на годината чакаме също да получат финансиране, защото са във етапа на реализация “,

сподели още министърът на финансите. 

Необходимостта от създаване на предвидима среда за вложителите подчертаха още министрите на нововъведенията и растежа и на стопанската система – Милена Стойчева и Богдан Богданов. Според Стойчева сходна инвестиция ще способства за привличането и на други основни вложители в автомобилния бранш. Министърът изрази вяра това да бъде една от поредицата от вложения и в границите на идното белгийско председателство да представим решения от България и Белгия, основани на новите технологии.

„ Това е явен знак, че сме на прав път. Ясен знак, че България е дестинация, в която вложителите могат да намерят предвидима среда, поддръжка от държавните институции и надарени хора, с които да изпълнят амбициозните си планове “, счита Богдан Богданов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР