Белгийска компания има инвестиционно намерение за 1,1 млрд. евро за

...
Белгийска компания има инвестиционно намерение за 1,1 млрд. евро за
Коментари Харесай

Денков анонсира за инвестизионно намерение на белгийска компания у нас

Белгийска компания има капиталово желание за 1,1 милиарда евро за произвеждане на акумулатори, разгласи министър председателят акад. Николай Денков след среща в Министерския съвет с представители на евентуалния вложител.  

„ Тази среща е, с цел да представим едно ново и много огромно желание от белгийската компания Avesta Battery & Energy Engineering. Става дума за желание за произвеждане на ново потомство твърдофазни литиево-йонни акумулатори, които намират необятно приложение в автомобилната промишленост, а също по този начин и в други технологии. Общият размер на капиталовото желание е до 1,1 милиарда евро за идващите от три до пет години, според от това по какъв начин се реализира инвестицията “, изясни той.  

Инвестиционното желание е формирано от три детайла: Изследователска и развойна база в Пловдив, цех за произвеждане на литиево-йонни акумулатори в Стара Загора и опция за извлизане на метали, които да бъдат влагани в производството на акумулатори.

„ Говорим за така наречен кръгова стопанска система: трите съставния елемент се допълват взаимно. В развойния център се допуска, че ще се приготвят и фрагментите. Предвижда се да бъдат наети над 1 000 българи. Фокусът е върху български откриватели и служащи ", добави министър-председателят.

Президентът и създател на фирмата-инвеститор Avesta Battery & Energy Engineering дефинира момента като " церемониален ".  

„ Това е ангажимент към България и демонстрация на опцията за съдействие сред частния и публичния бранш. България е от стратегическо значение за нас като компания – това е опция за достъп до Източна Европа, само че и до Близкия Изток, което за нас е значим пазар, изключително в ОАЕ, където имаме доста клиенти. Участието на България в Европейския алианс за акумулатори е от съществена значимост. Това ни оказа помощ да вземем това решение. Изпълнението на такава модерна технология посредством нашия цех ще бъде непрекъснато подобрявано посредством изследователския ни център в Белгия. Ще произвеждаме висококачествена продукция, само че и ще понижим въглеродния отпечатък “, изясни той.

Президентът на ABEE увери, че ще поддържат стеснен контакт с локалната общественост. Той изясни, че инвестицията не се показва единствено в пари и основаване на инфраструктура. А ще даде и доста повече - нови работни места и образование на чиновниците. " Целта ни е освен да ангажираме гениите от страната, само че и да сътворяваме специалисти в съответните сфери, като по този начин даваме своя принос към растежа на България и образованието на нейните жители ", добави той.  

Благодарение на плана, в страната ни ще бъдат открити директни 1 000 работни места, чийто брой набъбва, в случай че се добави и броят на доставчиците. ABEE ще сътвори и Научно-изследователски център за такива литиево-йонни акумулатори в Пловдив. Той ще е най-големият в Европа и твърдо ще сложи България на картата на нововъведенията.

„ По този метод ще се усилят вложенията в производството на акумулатори, ще се усили задължението в този безусловно реформаторски бранш. Инвестицията ни в България не е единствено бизнес начинание, това е партньорство с българското държавно управление и българския народ ", заключи президентът на компанията-инвеститор.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР