Белгийска художничка и фотограф прави уникални снимки на остров Деке,

...
Белгийска художничка и фотограф прави уникални снимки на остров Деке,
Коментари Харесай

Да живееш на микроостров, да си далтонист, както повечето около теб

Белгийска художничка и фотограф прави неповторими фотоси на остров Деке, един от най-малките в атол Пингелап, при пътуването си до Федеративни микронезийски щати.

Целта на Сане де Вилде е да изследва извънредно рядкото генетично заболяване, обхванало съвсем целия остров – акроматопия - което предизвиква далтонизъм и свръхчувствителност към светлината.

Фотографът се пробва да разбере какво е да живееш в Пингелап и да си далтонист, което не се оказва лесна задача. Тя споделя по какъв начин множеството хора схващат, че не могат да виждат всички цветове, когато стартират да рисуват или пишат нещо, споделя тя за The Guardian.

"Това може да бъде миг на засрамване или възприятието, че си изгубил нещо ", споделя де Вилде.

Вместо да натъртва на тяхната цветна слепота като че ли е минус, тя взема решение да отпразнува неповторимия им метод да виждат света.

Затова провежда семинар, в който локалните рисуват или пишат върху нейните фотоси.

Colorblind - less colour make the world more colourfull. Thanks @sannedewilde for inspiring story about #Pingelap @TEDx @SPOTschiphol pic.twitter.com/Yk1CyJueTy
— Minka Verheul (@morgenmeerMinka) 17 ноември 2017 година
Пътешествията, които би трябвало да бъдат повторени

Професиите, с които ще пътувате по света

Българката, която обиколи света за 50 дни (ВИДЕО)

Де Вилде запечатва моментите със своя Nicon, употребявайки инфрачервен обектив и пъстър филтър. За авторката това е съвършеният метод да представиш какво е да виждаш света по друг метод.

В международен мащаб един на всеки 30 000 души страда от далтонизъм. В Пингелап обаче статистиката сочи - на всеки 10, което прави острова мястото с най-вече далтонисти в света.

Историята споделя, че през 18 век атолът е бил обхванат от ураган, оставяйки единствено 20 оживели. Владетелят им тогава носил наследствения ген, който причинявал далтонизъм. Няколко генерации по-късно съвсем всички на острова към този момент имат същото заболяване.

Пътешествениците Цветин и Маги, за които ви бяхме разказали преди време, през 2017 година пътуват до Федеративни микронезийски щати и минават с лодка около атола Пингелап.

"Всички сме ужасно превъзбудени, тъй като за първи път през живота си виждаме атол – фантазията на белугата, корали, бял пясък, кокоси и кристална вода ", споделят в блога си те.

Атолът е напълно дребен, забит измежду океана, с минаващ транспортен съд веднъж на шест месеца. Какво ли е чувството да си роден тук, да живееш цялостен живот тук, пък и да виждаш черно-бяло, се питат те...

Атолът е тип невисок коралов остров с дребна надморска височина, построен напълно от остатъците на мъртви корали. Почвеният пласт е тъничък и едва благодатен, а подпочвените води са полусолени. Поради това на тях порастват най-вече кокосови палми.

Как да пътуваме безвредно по света (СНИМКИ)

Разкриха неповторима находка на дъното на Черно море

През 1842 година ученият Чарлз Дарвин дава първото пояснение на процеса на формиране на атоли в южната част на Тихия океан след наблюдения си, направени по време на петгодишното си корабоплаване с транспортен съд. Той заключва, че всички тропически острови съставляват постепенния развой на поглъщане на остров, появил се след изригването на вулкан. Когато вулканичният остров потъне на цяло, той се трансформира в атол.

А самият Пингелап вероятно ще изчезне един ден, счита фотографът Сане де Вилде, в случай че морските равнища на атола продължат да се повишават - за което упреква климатичните промени. "Хората тук живеят непретенциозно, само че точно те са тези, които ще платят цената за метода, по който Западът живее ", уверена е тя.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР