Белгия ще затвори всичките си 7 ядрени реактора до 2025

...
Белгия ще затвори всичките си 7 ядрени реактора до 2025
Коментари Харесай

Белгия затваря всичките си ядрени реактори до 2025 г.

Белгия ще затвори всичките си 7 нуклеарни реактора до 2025 година, само че няма да затвори вратата за нуклеарни технологии от ново потомство, според съглашение, реализирано през днешния ден от партиите в съдружното държавно управление.

Правителствен източник съобщи за Агенция Франс Прес, че траялите цяла нощ договаряния са включвали съглашение за " вложения от към 100 млн. евро в дребни модулни реактори ".

Правителствен източник съобщи за Агенция Франс Прес, че траялите цяла нощ договаряния са включвали съглашение за " вложения от към 100 млн. евро в дребни модулни реактори ".

В централата на кабинета на министър-председателя през днешния ден би трябвало да се организира конференция, на която да бъдат показани детайлностите.

От 2003 година насам в белгийското законодателство е залегнало последователно прекъсване на нуклеарната сила. Крайната дата е 2025 година - цел, която настоящето държавно управление се ангажира да извърши при встъпването си в служба през октомври 2020 година Но въпросът раздели ръководещата седемпартийна коалиция от Зелените, социалистите и либералите на министър-председателя Александър Де Кро.

Френскоговорящата демократична партия MR се разгласи срещу цялостното занемаряване на нуклеарната енергетика - тактиката, препоръчана от фламандския зелен министър на енергетиката Тине Ван дер Стратен. Те обявиха, че част от актуалните нуклеарни мощности в Белгия би трябвало да бъдат непокътнати, защото новите газови електроцентрали, планувани за обезпечаване на енергийните доставки, са прекомерно замърсяващи.

Белгийският ефирен оператор RTBF заяви, че на срещата на министрите е реализирано единодушие да се влага във " възобновими и неутрални във връзка с въглеродните излъчвания сили " - в това число в нуклеарна сила от ново потомство.

Правителствен източник съобщи пред Агенция Франс Прес, че бюджетът за вложение в тази технология към този момент е квалифициран. Източникът добави, че компромисът резервира " сюжет А " на министъра на енергетиката и " удостоверява капиталовия механизъм, въведен за подмяна на сегашната нуклеарна сила, която е остаряла ".

Ядрената енергетика раздели и други държави-членки на Европейски Съюз, като блокът спори за включването на природния газ в листата на блока с устойчиви енергийни източници, които могат да бъдат вложени. Списъкът има за цел да насърчи по-екологичните сили и да улесни прехода към неутрално във връзка с въглеродните излъчвания бъдеще.

В понеделник комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон съобщи, че чака описът да включва нуклеарната сила и природния газ, когато бъде показан през януари.

Критиците обаче настояват, че нуклеарната енергетика не е удобна за климата и би трябвало да бъде последователно отстранена в интерес на други енергийни източници.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР