Белгия ще се присъедини към френско-германския проект за разработване на

...
Белгия ще се присъедини към френско-германския проект за разработване на
Коментари Харесай

Белгия влиза във френско-германски проект за европейски изтребител от следващо поколение

Белгия ще се причисли към френско-германския план за създаване на изтребител от последващо потомство, така наречен Въздушна бойна система на бъдещето (Future Combat Air System, FCAS), съобщи през вчерашния ден президентът на Франция Еманюел Макрон, представен от ДПА.

Според Макрон Белгия в началото ще се включи в многомилиардния план, в който Испания също е страна сътрудник, със статут на наблюдаващ. Френският президент разгласи това на проведена от Франция министерска среща за противовъздушната защита в Европа, в която взе участие и немският министър на защитата Борис Писториус.

Въздушна бойна система на бъдещето беше източник на напрежение сред Германия и Франция, частично тъй като " Дасо " (Dassault) и " Еърбъс " (Airbus) - фирмите, участващи в създаването на изтребителя от последващо потомство - не можеха да се спогодят по какъв начин да разпределят обособените елементи на плана между тях. В края на предходната година обаче двете компании реализираха пробив.

Германското министерство на защитата сподели, че съдействието ще заздрави военния капацитет на Европа и ще обезпечи значимо ноу-хау за немската и европейската индустрия.

Очаква се системата да бъде въведена на въоръжение от 2040 година и да размени " Юрофайтър " (Eurofighter). Новият изтребител ще лети дружно с невъоръжени и въоръжени дронове и в това отношение съставлява освен това от военен аероплан, показва ДПА.

Изчислява се, че общата стойност на плана възлиза на стотици милиарди евро. В него вземат участие промишлени предприятия от Германия, Франция, а към този момент и Испания, припомня БТА.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР