Белгия ще предостави тази година на Украйна 611 милиона евро,

...
Белгия ще предостави тази година на Украйна 611 милиона евро,
Коментари Харесай

Руските замразени активи започват да носят приходи на Украйна

Белгия ще даде тази година на Украйна 611 милиона евро, получени от лихвите върху запорираното в страната съветско имущество, заяви белгийското министерство на защитата, представено от Българска телеграфна агенция.

Белгийският министър на защитата Людивин Дедондер е съобщила за това желание на украинската страна. Отбелязва се, че за първи път белгийските управляващи удостоверяват сумата, която ще бъде употребена по този метод.

Уточнява се, че по-голямата част от съветското имущество в Европейски Съюз, запорирано поради съветското военно нахлуване против Украйна, се намира в Белгия. Общо 180 милиарда евро съветски средства са под запор в Белгия и от тази сума са се натрупали обилни лихви, се показва в известията

Държавите членки на Европейски Съюз реализираха политическо съглашение за потреблението на приходите от замразените съветски активи - съобщи ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел. " Мисля, че мога да кажа, че имаме политическо съглашение ", съобщи Борел и добави, че се надява дефинитивно решение по въпроса да има преди идната среща на външните министри, която ще се организира на 19 февруари.

По-рано журналистът от радио " Свобода " Рикард Йозвяк написа в X, че посланиците на Европейски Съюз ще дадат зелена светлина още в сряда да стартират да се заделят в обособена сметка средствата, получени от приходите от замразените съветски активи. По-късно те ще бъдат употребявани за потребностите на Украйна.

Руските управляващи пресмятат, че към 300 милиарда $ от средствата на Руската централна банка са замразени в западни страни след експлоадирането на пълномащабната война в Украйна. Властите на Европейски Съюз и Съединени американски щати разискват проекти за потреблението им от 2022 година насам.

Русия също обмисля да конфискува западни активи, в случай че Европейски Съюз вземе сходно решение. Миналата седмица РИА заяви, че директните вложения на Европейския съюз, страните от Г-7, Австралия и Швейцария в съветската стопанска система в края на 2022 година възлизат на 288 милиарда $ и те могат да бъдат иззети от Москва.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР