Белгия ще плати с около половин милиард евро по-малко за

...
Белгия ще плати с около половин милиард евро по-малко за
Коментари Харесай

САЩ дават на Белгия 500 млн. евро отстъпка при покупката на изтребители F-35

Белгия ще заплати с към половин милиард евро по-малко за новите 34 изтребителя F-35, създадени в Съединени американски щати, оповестяват локални медии.

Отбелязва се, че с тази отстъпка крайната стойност на превъоръжаването на Военновъздушните сили ще бъде по-ниска от предварителните упования - 15 милиарда евро. Според постигнатата договореност цената на една машина ще бъде 76,3 милиона евро. Сделката планува Белгия да не взе участие в покриването на разноските за създаването на самолета до момента и отсега нататък до 2030 година, оповестява Българска национална телевизия.

Според представител на белгийското министерство на защитата Съединени американски щати понижават цената поради конкуренцията, а и тъй като създават доста повече изтребители от посочения тип по отношение на своите противници. За съпоставяне сдружението "Локхийд Мартин " строи по 250 бройки F-35 годишно, до момента в който от европейския "Юрофайтър Тайфун " за година се сглобяват по 10 броя, а от френския "Рафал " - 15 изтребителя.

Белгия избра да бъде 13-ата страна в света, която да се превъоръжи с F-35. В съпоставяне с употребяваните до момента изтребители F-16, цената за час полет на новите машини ще бъде с 30% по-висока. Срещу 222 милиона евро годишна цена за потреблението на F-16, цената за F-35 ще бъде 229 милиона евро. Военновъздушни сили плануват летците да летят с 30% по-малко, само че в същото време да усилят часовете за полет в симулатор, където да се приготвят за бъдещите си задания.

Предвижда се първите F-35 да бъдат доставени в Белгия през 2025 година, а до тогава първите осем машини ще бъдат в Съединени американски щати, където белгийските летци ще усвояват ръководството. Тези първи осем изтребителя ще бъдат издигнати през 2023 и 2024 година. Доставките ще бъдат приключени до 2030 година, когато се планува "пенсионирането " на употребяваните от 1975 година до през днешния ден F-16.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР