Белгия се присъедини към списъка на страните, които издадоха заповеди,

...
Белгия се присъедини към списъка на страните, които издадоха заповеди,
Коментари Харесай

От хакове за отслабване до шпионаж: Държавите, които забраниха TikTok и мотивите им

Белгия се причисли към листата на страните, които издадоха заповеди, забраняващи потреблението на платформата TikTok на държавни устройства, защото опасенията за поверителността и сигурността на приложението нарастват.

Притежаваното от Китай приложение за шерване на видео ще бъде краткотрайно неразрешено от устройства, притежавани или платени от федералното държавно управление на Белгия за минимум шест месеца, съгласно обява на уеб страницата на белгийския министър председател, съобщава .

Експертите се притесняват, че сензитивна информация може да бъде разкрита, когато приложението бъде изтеглено, изключително на държавни устройства.

Платформата за шерване на видео, която е благосъстоятелност на китайската компания Bytedance, от дълго време твърди, че не споделя данни на потребителите с китайското държавно управление и че се ръководи без значение.

TikTok оспорва обвиняванията, че събира повече потребителски данни от други обществени медийни компании и назова възбраните " съществена дезинформация ", заявявайки, че те са взети без " без разискване или доказателства "

Много страни остават внимателни във връзка с платформата и нейните връзки с Китай. Западните софтуерни компании, в това число Airbnb, Yahoo и LinkedIn, също напущат Китай или понижават активността си там заради строгия закон за дискретност на Пекин, който прецизира по какъв начин фирмите могат да събират и съхраняват данни.

Ето страните и районите, които към този момент са въвели частични или цялостни забрани на приложението.

Институции на Европейски Съюз

Европейският парламент, Европейската комисия и Съветът на Европейски Съюз, трите висши органа на Европейски Съюз, постановиха забрани за TikTok на устройства на личния състав, базирайки се на опасения за киберсигурността.

Забраната на Европейския парламент, оповестена във вторник, влиза в действие на 20 март. Тя също " настоятелно предлага " на членовете на Народното събрание и чиновниците да отстранен приложението и от персоналните си устройства.

Белгия

Миналата седмица Белгия разгласи, че не разрешава TikTok за устройства, притежавани или платени от федералното държавно управление на Белгия заради терзания по отношение на киберсигурността, поверителността и дезинформацията за минимум шест месеца.

Дания

На 6 март Министерството на защитата на Дания разгласи, че ще " забрани потреблението на приложението в публични звена " като мярка за киберсигурност.

В изказване министерството сподели, че Центърът за киберсигурност на скандинавската страна, който е част от външното разузнаване на Дания е решил, че има риск от шпионаж.

Министерството сподели, че " има съществени съображения по отношение на сигурността в границите на министерството на защитата, съчетани с доста лимитирана обвързвана с работата потребност от потребление на приложението " и че чиновниците " са задължени да деинсталират TikTok на обслужващи телефони и други публични устройства допустимо най-скоро, в случай че сте го конфигурирали преди този момент ".

Съединени щати

Този месец Съединени американски щати оповестиха, че държавните организации имат 30 дни, с цел да изтрият TikTok от федерални устройства и системи заради опасения за сигурността на данните. Забраната важи единствено за държавни устройства, макар че някои американски законодатели се застъпват за цялостна възбрана.

Повече от половината от 50-те американски щата също са забранили приложението за държавни устройства.

Както ФБР, по този начин и Федералната комисия по връзките предизвестиха, че ByteDance може да споделя потребителски данни на TikTok с властническото държавно управление на Китай.

Има и опасения по отношение на наличието на TikTok и дали то вреди на психологичното здраве на младежите. Изследователи от Центъра за противопоставяне на цифровата ненавист с нестопанска цел обявиха в отчет през декември, че наличието на платформата за хранителни разстройства е натрупало 13,2 милиарда гледания.

Потребители на платформата наводниха обществената медия с изявления, хвалещи свойствата на лекрство за диабет като " превъзходен " хак за намаляване.

Приблизително две трети от младежите в Съединени американски щати употребяват TikTok, съгласно Pew Research Center.

Канада

След известието на Съединени американски щати, Канада също разгласи, че издадените от държавното управление устройства не би трябвало да употребяват TikTok, заявявайки, че това съставлява " недопустим " риск за поверителността и сигурността.

Индия

През 2020 година Индия наложи възбрана на TikTok и десетки други китайски приложения, в това число приложението за известия WeChat, заради опасения за поверителността и сигурността. Забраната пристигна малко откакто конфликт сред индийски и китайски войски на противоречива хималайска граница, който умъртви 20 индийски бойци и рани десетки.

На фирмите беше дадена опция да отговорят на въпроси по отношение на условията за дискретност и сигурност, само че възбраната стана непрекъсната през януари 2021 година

Тайван

През декември 2022 година Тайван наложи възбрана на обществения бранш за потребление на TikTok, откакто ФБР предизвести, че платформата съставлява риск за националната сигурност.

Правителствените устройства, в това число мобилни телефони, таблети и настолни компютри, нямат право да употребяват програмен продукт, създаден в Китай, който включва приложения като TikTok, неговия китайски еквивалент Douyin или Xiaohongshu, китайско приложение за начин на живот наличие.

Пакистан

Пакистанските управляващи краткотрайно не разрешиха TikTok през октомври 2020 година, базирайки се на опасения, че приложението разпространява аморално наличие.

Афганистан

Ръководството на талибаните в Афганистан забрани TikTok и играта PUBG през 2022 година на съображение отбрана на младежите от " заблуждение ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР