Белгия репатрира от лагер под кюрдски контрол в Североизточна Сирия

...
Белгия репатрира от лагер под кюрдски контрол в Североизточна Сирия
Коментари Харесай

Белгия репатриира от Сирия 16 деца и 6 майки

Белгия репатрира от лагер под кюрдски надзор в Североизточна Сирия 16 деца на джихадисти и 6 майки, всичките с белгийско поданство. Те са докарани през измивалата нощ със аероплан на военното министерство, съобщи Франс прес. Източник от правосъдната система удостовери за Агенция Франс Прес информацията, публикувана от белгийски медии.

Всички деца са под 12-годишна възраст и са били изведени дружно с шестте дами от лагера Ал Хол, след това са били откарани по суша през границата до иракския град Ербил, където са били качени в самолета, посочи източникът. За интервенцията осведоми в официално съобщение и на конференция също по този начин федералната прокуратура.

Според френскоезичната телевизия Ер Те Бе Еф майките към този момент са имали присъди в Белгия, по-специално за присъединяване в активността на терористична формация, и след идването им са били предадени на правораздаването, а децата ще минат на медицински прегледи, преди да бъдат предадени на обществените служби.

Това е най-мащабната интервенция от този жанр, проведена от Белгия след рухването от власт на групировката " Ислямска страна " през 2019 година, довело до ареста на стотици дами и деца от разнообразни страни, изпратени в лагери, следени от кюрди.



През март 2021 година, след единодушие на антитерористичните служби, белгийският министър председател Александър Де Кро даде обещание " да направи всичко ", с цел да репатрира от тези лагери децата под 12 години с потвърден белгийско генезис.

Белгийската организация за разбор на терористичните закани реши, че децата и майките от тези лагери се нуждаят от " непрекъснато наблюдаване ", което е доста по-лесно осъществимо на територията на страната. През юли 2021 година при първата огромна интервенция от този жанр под егидата на държавното управление бяха репатрирани 10 деца и 6 майки от сирийския лагер Родж.

Наред с Франция Белгия е измежду европейските страни, откъдето след експлоадирането на войната в Сирия през 2011 година са отпътували най-вече задгранични бойци. От 2012 година над 400 белгийци са отпътували там, с цел да се бият в редиците на джихадистите.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР