Белгия осъди френския гражданин Салах Абдеслам и белгиеца с марокански

...
Белгия осъди френския гражданин Салах Абдеслам и белгиеца с марокански
Коментари Харесай

Осем души бяха признати за виновни за атентатите в Брюксел през 2016 г.

Белгия осъди френския жител Салах Абдеслам и белгиеца с марокански генезис Мохамед Абрини за джихадистките атентати през 2016 година в белгийската столица, които убиха 32 души, след най-големия углавен развой в страната, съобщи Агенция Франс Прес.


Двойката от високопоставени лица – към този момент наказани на пожизнен затвор от Франция за клането през 2015 година в Париж – бяха измежду шестимата упрекнати, приети за отговорни за „ ликвидиране, обвързвано с тероризъм “ при най-голямата мирновременна офанзива в Белгия.

Отговорността за самоубийствените офанзиви на 22 март 2016 година на основното летище на Брюксел и в метрото беше поета от групировката " Ислямска страна ".

Стотици пасажери и транспортен личен състав бяха осакатени и след седем години доста жертви, родственици и спасители остават травмирани.

Присъдите за ликвидиране оставят приетите за отговорни изправени пред доживотна присъда в Белгия. Тя се чака след края на лятната почивка през септември.

33-годишният Абдеслам беше единственият оживял причинител на офанзивата в Париж през 2015 година, при която починаха 130 души. Прокурорите споделиха пред съда, че считат, че основаната в Белгия клетка е направила и нападението на 13 ноември 2015 година във френската столица.

Абдеслам е избягал в Брюксел, откакто е взел участие в атентатите в Париж, и се е укривал за четири месеца в апартамент, приютяващ членове на локалната клетка.

Той беше задържан няколко дни преди офанзивите в Брюксел.

Но журито, което прекара повече от две седмици в разискване, отхвърли изказванието му, че не е взел участие в планирането на насилието.

Мерки за сигурност

Абрини беше приет за отговорен, че е бил част от един от екипите на атентаторите, атакували летището в Брюксел и метростанция.

Той свидетелства, че в последния миг е решил да не се взриви на летището - както направи различен обвинен, Осама Крайем, швед от сирийски генезис.

Осем подсъдими бяха приети за отговорни за атентатите в Брюксел през 2016 година

Заподозреният Осама Атар, за който се счита, че е бил погубен при въздушен удар в Сирия, беше наказан задочно за образуване на офанзивите.

Двама други обвинени – тунизиецът Софиен Аяри и руандецът Ерве Баингана Мухирва – бяха оправдани за ликвидиране, само че приети за отговорни за присъединяване в терористична група.

Братята Смаил и Ибрахим Фариси бяха оправдани по повдигнатите им обвинявания.

Процесът, почнал в края на предходната година, се организира при засилени ограничения за сигурност в преустроената някогашна централа на военния съюз НАТО.

Десетки ранени оживели и опечалени родственици дадоха прочувствени показания по време на месеците на чуванията.

Сутринта на 22 март 2016 година двама мъже се взривиха на интернационалното летище Брюксел-Завентем, а три часа по-късно във трен на метрото покрай седалището на Европейския съюз.

Бомбардировките - покрай централите на НАТО и Европейски Съюз - бяха част от вълна от офанзиви, поети от групировката ИД в Европа.

Съдът публично усили броя на починалите от офанзивите от 32 на 35, откакто откри връзка сред претърпяната контузия и гибелта на още трима души след това.

Една от тях включваше 23-годишна жена, присъстваща на летището, която взема решение да постави завършек на живота си посредством евтаназия заради породените душевен премеждия. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР