Белгия и Ирак са в преговори по предложението на Багдад

...
Белгия и Ирак са в преговори по предложението на Багдад
Коментари Харесай

Ирак иска от европейските държави да дадат парите за трибунал срещу джихадистите

Белгия и Ирак са в договаряния по предлагането на Багдад за обезпечаване на съд за терористите от "Ислямска страна " (ИД), оповестяват белгийски медии.

Уточнява се, че иракските управляващи са предложили страните, чиито жители са били арестувани като "чуждестранни бойци ", да дават нужните средства за трибунала. Ирак чака Белгия и още пет страни от Европейски Съюз да платят по два милиона евро за хванат джихадист.

Ирак предлага да съди терористите на място и по локалните закони, без правна или консулска интервенция на страните, откъдето подсъдимите произлизат. Пояснява се, че поисканата сума от европейските държавни управления покрива годишните разходи за храна, медикаменти и защита на един джихадист. Багдад чака също да бъдат обезпечени 100 милиона евро за построяването на нов затвор за европейските джихадисти.

По-рано тази година Съединени американски щати желаеха Белгия да върне назад и да съди на своя земя терористите от ИД. Белгийското държавно управление изрази желание присъдите на джихадистите да бъдат постановени "възможно най-близо " до мястото на престъплението.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР