Белгия е зашеметена след силно представяне на фламандските сепаратисти на

...
Белгия е зашеметена след силно представяне на фламандските сепаратисти на
Коментари Харесай

Под един флаг: Две Белгии се стремят към едно правителство след вота

Белгия е зашеметена след мощно показване на фламандските сепаратисти на националните избори, които сътвориха извънредно комплицирана обстановка за сформиране на ново федерално държавно управление , откакто френскоговорящият район отиде още повече в ляво, осведоми " Ройтерс ".

Белгия, където има неустойчив брак сред нидерландскоговорящите и френскоговорящите общности, е пред риск от политическа невъзможност вследствие на извършените в неделя парламентарни избори, които още повече задълбочиха разделянето сред Фландрия и Валония.
 Крайнодесните Нов фламандски алианс на крачка от успеха в Белгия
Крайнодесните Нов фламандски алианс на крачка от успеха в Белгия

Според социологическите изследвания се очакваше тази партия да резервира преднината си

Френскозичният ежедневник " Соар " излезе със заглавие " Две Белгии ", до момента в който нидерландскоезичният De Morgen написа " Фландрия се радикализир а ", като назовава изборите " черна неделя ", откакто " Фламандски интерес " стана втората най-голяма партия в богатия регион Фландрия.

Във Валония, стопански по-слабият южен район, Зелените и крайнолявата Партия на труда на франкофоните в Белгия усилиха поддръжката си.

Обикновените жители чакат доста тежки договаряния за образуване на федерално държавно управление.

" Мисля, че ще бъде доста мъчно. Виждате, че това е две страни под едно знаме. Те би трябвало да създадат страната конфедерация ", разяснява 43-годишен гласоподавател.

Като се включи и Нов фламандски алианс, фламандските сепаратисти печелят 43 места в 150-федералния парламент , откакто " Фламандски интерес " усили местата си от три на 18 за сметка на обичайни лявоцентристки и дясноцентристки партии.

Социологически изследвания демонстрират, че множеството белгийци не желаят страната им да се раздели. Но натискът на сепаратистите може да насърчи други райони в Европа да изискат да се отделят , както Каталуния в Испания и Шотландия във Англия, означават политически анализатори.

Белгия организира обособени избори в двата езикови района , като няма партии на национално равнище, по-късно някак си подписват съдружно съглашение и сформират федерално държавно управление.

" Фламандски интерес " постоянно е изключвана от обичайните партии на всички равнища на ръководството - съглашение, наречено " хигиеничен кордон ".

Лидерът на Нов фламандски алианс Барт Де Вевер не сподели непосредствено дали е допустима коалиция с " Фламандски интерес " . Но той изрази нерешителност по отношение на дали въобще може да бъде образувано държавно управление.

" Валония се насочи в ляво, доста повече в ляво за разлика от преди. Разликата сред Фландрия и Валония в никакъв случай не е била толкоз огромна ", счита той и добави, че страната би трябвало да намерения за по-голямо прекачване на властта към районите.

Премиерът на Белгия Шарл Мишел, чиято френскоезична демократична партия Реформаторско придвижване на франкофоните изгуби места в неделя, се срещна с белгийския крал в понеделник като част от консултациите за съставяне на държавно управление.

През 2010 година белгийците започнаха договаряния за сформиране на държавно управление, които продължиха рекордните 541 дни, до момента в който социалистически министър председател не пое ръководството.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР