Белгия е включила в списък на най-издирваните лица турската терористка

...
Белгия е включила в списък на най-издирваните лица турската терористка
Коментари Харесай

Белгия включи турска терористка в списъка на най-издирваните лица

Белгия е присъединила в лист на най-издирваните лица турската терористка Фехрийе Ердал, съизвършител в убийството през 1996 година на известния турски предприемач Йоздемир Сабанджъ, съобщи турската частна телевизия НТВ.

Телевизионният канал се базира на белгийския новинарски уебсайт на френски език Судинфо.

Ердал, член на лявоекстремистката Революционна партия и фронт за национално избавление (ДХКП-С), бе наказана в Белгия през 2017 година на 15 години затвор за осъществени в Турция закононарушения, в това число убийството през 1996 година на Йоздемир Сабанджъ ". Съдът реши също да отнеме гражданските и политически права на Ердал за интервал от 10 години.

Тя беше наказана задочно, защото се укрива от правораздаването. Ердал бе арестувана през 1999 година и сложена под домакински арест в Белгия, само че след това избяга.

След като бе наета като чиновник по поддръжката от холдинга Сабанджъ, Ердал оказа помощ на други двама членове на лявоекстремистката формация - Исмаил Аккол и Мустафа Дуяр - да влязат в кулите Сабанджъ в Истанбул и да убият Йоздемир Сабанджъ, тогавашния президент на конгломерата, и още двама души.

След убийството Ердал избяга първо в Гърция, а от там отпътува за Белгия. Заловена бе от белгийските управляващи след пожар в жилището й през 1999 година и беше съдена. След като изтърпя едногодишен затвор, бе освободена под домакински арест, само че през 2006 година избяга.

Революционната партия и фронт за национално избавление е включена в листата с терористични групировки на Турция, Европейски Съюз и Съединени американски щати. Тя проповядва марксистка идеология и стои зад редица набези против държавни обекти.

Članica terorističke organizacije DHKP-C #FehriyeErdal, jedna od ubica turskog privrednika Sabancija u bjekstvu je pune 23 godine #OzdemirSabanci https://t.co/et0hP6NyGo pic.twitter.com/MDVJeCcXqf
— ANADOLU AGENCY (BHS) (@aa_balkans) January 8, 2019
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР