Белгия е новият европейски шампион по баскетбол за жени. Отборът

...
Белгия е новият европейски шампион по баскетбол за жени. Отборът
Коментари Харесай

Баскетболистките на Белгия спечелиха първата си европейска титла

Белгия е новият европейски първенец по баскетбол за дами. Отборът на Рашид Мезиан съумя да се наложи над четирикратния отличник на Европа Испания с 64:58 (13:17, 12:15, 18:16, 21:10) в „ Арена Стожице “ в Любляна и за първи път завоюва купата на Стария континент.

Двубоят в Любляна се разви доста трагично. Испания водеше съвсем от самото начало, на моменти и с двуцифрен задатък, само че Белгия сподели темперамент в последната четвърт и обърна резултата в своя изгода.

На полуфиналите бронзовите медалистки от предходния шампионат отстраниха Франция. Тогава Месеман пренаписа историята, като стана първата баскетболистка в историята на европейските шампионати с трипъл-дабъл, а в този момент още веднъж тя бе над всички. 30-годишната Месеман състезателка на Фенербахче бе най-резултатна с 24 точки, 8 битки и 1 асистенция, а Киара Линскенс се отличи с 18 точки, 15 битки и 2 асистенции. Месеман справедливо беше определена за MVP на шампионата.



Най-резултатна от испанките бе Кералт Касас с 14 точки, към които добави 2 асистенции. Алба Торенс, която беше в основата на триумфа над Унгария на полуфиналите, този път осъществя единствено 8 точки.

Франция завоюва бронзовите медали на европейското състезание по баскетбол , побеждавайки в дребния край Унгария с 82:68.

Маминян Туре вкара 20 точки за победителките, а Алексия Шартеро добави 10 и взе 6 битки. Илиана Руперт остана с 13 точки.

За Унгария Вираг Киш означи 21 точки, а Сейша Горее и Агнес Щудер прибавиха по 15.

В мача за 5-ото място Сърбия победи Германия със 78:62, като и двата тима се класират за олимпийския квалификационен шампионат по пътя към Париж 2024. Отново Ивон Андерсън беше най-резултатна аз Сърбия с 16 точки, а за германките Луиза Гайзелзьодер отвърна с 14.

В Идеалния тим на шампионата при дамите се подредиха Ема Месиман, която стана и MVP със приблизително по 21.7 точки, 8.7 битки и 5.2 асистенции, както и съотборничките й от Белгия Джули Алеманд и Джули Ванло. Освен това, измежду най-хубавите са още Алба Торенс (Испания) и Сандрин Груда (Франция).





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР