Беленето на нар е пипкава и изнервяща работа. С някои

...
Беленето на нар е пипкава и изнервяща работа. С някои
Коментари Харесай

Как да обелим нара, без да изпаднем в нервна криза

Беленето на нар е пипкава и изнервяща работа. С някои трикове обаче може да стане надалеч по-лесно и бързо. Вариантите за унищожаване кората на нара са няколко. Най-ефективният метод е „ подводната” техника. Чрез нея се заобикалят петната и разрешава всички зрънца да се съберат.

За беленето на нара са нужни огромна купа с вода, изострен нож и гевгир. Първо от плода се отстранява коронката, която се изхвърля. С ножа се вършат няколко плитки отвесни прореза по кората, сходно на беленето на портокал.

Нарът се потапя в купа. С ръце се разчупва кората през прорезите, под равнището на водата. Полученото е маса от плодчета, кора и белезникава мембрана. С пръсти се освобождават зрънцата от всяко парче кора.

Те ще потънат на дъното, до момента в който останалите частички ще плуват на повърхността. Кората и ципите се обират от повърхността. Зрънцата пък се отцеждат от водата.

Другият метод да се обели нарът, е като доста деликатно се опише кръг с ножа в горната част на плода. Капачето се маха и с нож деликатно се вършат прорези на кората.

Плодът се разтваря леко над купа или паница. Зърната, които се ронят при разтварянето, падат вътре. След това кората се отстранява доста елементарно с ръка.
Свързани вести Сокът от нар смъква кръвната захар и бори анемията
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР